Spalt, Spalter Winterbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

    Spalt, Spalter Winterbier

    Zimy co prawda raczej za oknem nie widać, ale na stole przede mną stoi zimowy wypust z miejskiego browaru w Spalt (Środkowa Frankonia), ostatniego komunalnego browaru w Niemczech. Winterbier jest piwem marcowym i ma 5,6% alkoholu oraz skład podany, jak to na etykietach piw stamtąd zwykle bywa, w sposób podstawowy.

    Barwa ciemnozłocista. Całkowicie przejrzysta.
    Biała piana o średniej teksturze. Redukuje się do kożuszka po kilku minutach. Na szkle zostają niewielkie koronkowe ślady.
    Aromat słodowy z duża dozą karmelu. Mocne orzechowe odcienie. Wyraźna ziarnistość i cień kwaskowych nastrojów.
    Smak łagodny jak na styl. Obok umiarkowanych słodowych, karmelowych nut pojawia się zaskakująco wydatny goryczkowy wymiar. Najprawdopodobniej za ten element odpowiada lokalna, ale słynna odmiana chmielu - Spalt. W ustach dobrze się rozkłada trawiastą goryczką, by całkiem długo wygasać na podniebieniu.
    Nagazowanie średnie.
    Butelka typu NRW ze standardową piwną etykietą, na której sielska zimowa panorama. Ładny, prosty kapsel firmowy i złocona krawatka ze śnieżynką.

    Dość przyjazne w degustacji piwo, choć gdyby nie obecność chmielu to po stronie słodowej byłoby za nudno, w konsekwencji czego piwo zapewne trąciłoby zbytnią wodnistością. W sumie 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Last edited by wpadzio; 2016-02-20, 16:12.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X