Dorn-Bräu, Ammerndorfer Lager Urtyp

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2650

Dorn-Bräu, Ammerndorfer Lager Urtyp

Niefiltrowany lager z frankońskiego browaru w Ammerndorf. Alkohol 4,9%, strona podaje, że ekstrakt wynosił 11,8. Jedyne chyba obecnie piwo z oferty browaru butelkowane w krachle.

Bursztynowo-miodowa barwa. Delikatnie przymglona.
    Piana koloru złamanej bieli. Szybko stabilizuje się do trwałej i zwartej szumowiny, która stopniowo redukuje się do naśnieżenia. Wyraźne ślady jako pozostałość na szkle.
    Zapach oparty na słodowej bazie, jednak podkreślony dosyć mocną chmielową, ziołową nutą. Jest trochę karmelu i odrobina piwnicznych, mokrych klimatów.
    Smak uderza zrazu lekką, ale wyczuwalną kwaskową cierpkością. Potem pojawia się szybko ziarnista słodowość, a następnie wcale niemała goryczka, o trawiastych, trochę łodygowych odcieniach. Mimo wszystko ogólna treściwość jest stosunkowo niewysoka. Piwo wygasa w ustach ową goryczką, oraz sianem i mokrym ziarnem, a także jakąś lekko truskawkową nutą.
    Nagazowanie średnie, w kierunku niższego. Pewnie dlatego, że gaz szybko uciekł podczas sesji zdjęciowej, co widać.
    Butelka jako się rzekło typu krachla, z plastikowym korkiem. Tradycyjna piwna etykieta z herbem, ale jak dla mnie pozbawiona wyrazu.

Piwo do wypicia bez zbytniego marudzenia. Trochę mnie co prawda ten kwasek skrzywił na początku... Z drugiej jednak strony jest przyzwoita goryczka. Z trzeciej za mało wysycenia i niska treściwość. Z czwartej patentowe zamknięcie i nie najgorsza piana. Z piątej... Wypiłem i archiwizuję - tu wrażenia, a u siebie etykietę. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...