Arcobräu, Mooser Liesl

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Arcobräu, Mooser Liesl

Ten monachijski lager z Arcobräu został po raz pierwszy uwarzony wiosną 2015 roku. Piwo ma 5,3% alkoholu, a producent nie informuje o szczegółach dotyczących składu.

Barwa jasnozłocista. Całkowicie przejrzysta.
    Biała piana o drobnej teksturze. Redukuje się do cienkiej pierzynki i wyraźnej obrączki wokół szkła. Pozostawia umiarkowane ślady.
    Aromat słodowy, niezbyt intensywny. Mamy delikatne nuty kwiatowe a także miód.
    Smak zbudowany na słodkiej, miodowej w charakterze słodowości. Nuty ziarniste, zbożowe. Znikoma goryczka, odrobinę trawy. Odczuwalne mineralne, metaliczne klimaty. Niska treściwość. Piwo wygasa w posmakach wyraźnym zesłodowanym ziarnem.
    Nagazowanie średnie, przyzwoite.
    Butelka typu euro z odmienną od tych, jakie zwykle się spotyka na piwach z Arcobräu etykietą. Tym razem pani z tradycyjnym kuflem z przykrywką w graficznym klimacie sprzed niemal stu lat. Ładny, przypisany piwu kapsel z powtórzonym motywem.

Piwo, któremu trudno coś szczególnego zarzucić, ani za coś wyjątkowego pochwalić. Ot, solidny tradycyjny helles. Bezproblemowy degustacyjnie. 7,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

Aromat - łagodny słód z minimalnym miodem, trochę trawiastej chmielowości
    Piana - umiarkowanie wysoka, w średnim tempie redukuje się do koronki, zostaje trochę na szkle
    Barwa - słomkowa
    Wysycenie - wysokie
    Smak - lekka słodowa baza z ziarnem zboża, może ciut chleba, dość mineralne posmaki (ale nie żelazo), u mnie dość wyraźny chmiel (jak na styl), finisz ziołowo-kwaskowy, przyjemny
    Treściwość - niska

Brakuje treści, czystych i wyraźnych akcentów słodu, za które cenię sobie dobre hellesy.
    Może z powodu niskiej treściwości piwo wydaje się stosunkowo wytrawne w kierunku pilsów.
    Nie do końca mnie to przekonuje, ale też jak napisał Wpadzio, nie można się specjalnie do czegoś czepiać. No mogłoby być bardziej pełne

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12730

Zdjęcie:
      Attached Files

Comment

• darekd
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12730

Nadal 5,3% alk. Opakowanie bez zmian.

W aromacie i smaku słód z wyraźnym ziarnem. Nadal ziołowo-kwaskowy finisz chmielowy. Właściwie dużych zmian nie wyczuwam oprócz treściwości.
        Piwo tym razem jest pełne. Solidne, przyzwoite piwo.

Piwo ma dedykowaną stronę:

Comment

Przetwarzanie...
        X