kapsel goły w sensie brak sreberka, czy w sensie bez nadruku? szeferek ma piękny pomarańczowy kapselek przecież , a sreberko tylko by to zakryło .
Binding, Schöfferhofer Hefeweizen
Collapse
X
-
5% alkoholu i 11,6% stężenia ekstraktu, niefiltrowane, pasteryzowane i klasa Premium Weissbier (?). Nie jest tak drożdżowe jak sugerowałaby nazwa Hefeweizen. Na pierwszy plan wysuwa się goryczka, złamana pszenicą i cytrusowymi posmakami. W smaku końcowym też dominuje gorycz.
Comment
-
-
Nie lubię pszenicznych. Kupiłem w intermarszu bo nic innego co by się nadawało do picia nie mieli, a to intrygowało pomarańczową etykietą.
Nie wchodząc w szczegóły, bardzo mi się spodobało i chyba jest mało kacogenne, co dla mnie jest poważnym plusem.
Pachnie mi tu tradycyjnymi metodami robienia piwaDo piwka zamiast papieroska - www.snus.pl
Comment
-
-
Przede wszystkim witam wszystkich, bo po raz pierwszy zdecydowałem się na recenzowanie jakiegokolwiek piwa na tym forum. Jestem zresztą młodym "adeptem" i nie wypiłem w życiu aż tak dużo piwa...ale wszystko przed nami (chociaż forum czytam jużod dłuższego czasu jak widaćpo dacie rejestracji)
A więc... cała historia zaczyna się od tego, że brat przywiózł mi wczoraj łotewskie piwo Luksus
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60484 które całkiem zepsuło mi wieczór. Nie jestem wielkim fanem piwa z postsowieckich krajów nadbałtyckich.
Z tego też powodu udałem się dziś na łowy. Nie chciało mi siędaleko jechać, więc wybrałem najbliższy mi sklep z jako takim wyborem piw - market Mini Europa na Górnośląskiej w Warszawie (niestety ceny powalają).
Przechodząc do meritum, za 12 zł i 60 gr zakupiłem m.in dwie butelki Schofferhofera. Piwo rozlewane we Frankfurcie nad Menem ma intrygującą etykietę, kolor pomarańczowy jest raczej rzadko wybierany
Kolor: przepiękna, mętna złota barwa piwa pszenicznego. Ogólnie pszenica ma najpiękniejszą barwę wśród piw, szofer jest tego dobrym przykładem
Piana: Imponująca przez pierwszych kilka chwil, jednak przynajmniej u mnie szybko upadła.
Zapach: Nie ma tutaj fajerwerków, czućmocno drożdze, ale nie ma goździków ani innych "rajskich" zapachów. Bądźmy jednak szczerzy, to nie zapach jest najważniejszy, tylko....
Smak: Szofer jest jednym z najbardziej goryczkowych pszenic jakie piłem. Jednym to się podoba, innym nie, ja akurat lubie . Poza tym po "wczuciu" się czuć lekko banana. Dobre!
Wysycenie: b.dobre i tyle
Opakowanie: Piwo wyróżnia się gołą pomarańczową etykiętą, może mało "klasową", ale zwracającą uwagę i o to chyba chodzi.
Jak za tą cenę, mógłbym się spodziewać czegoś lepszego. Nie mniej jednak piwo jest bardzo solidne, można go polecić laikom pszenic [czyli np mnie], ale i weteran powinien docenić wysiłek niemców
Comment
-
-
Browar raczej nazywa się teraz Schöfferhofer Weizen GmbH, jak to zaznaczyło kilku moich poprzedników komentujących ten wątek. Należy do grupy: Radeberger Gruppe AG. Ale przejdźmy do meritum.
Piwko bardzo smaczne, piłem kilkukrotnie z beczki, lubię dobrze wyczuwalną pszenicę, pianę utrzymującą się do końca oraz bardzo konkretny smak. Jak dla mnie jedno z najlepszych niemieckich piw. Polecam spróbować
W markecie (w Niemczech) kosztowało mnie ok. 75 eurocentów.
Comment
-
-
Kolor - pomarańczowy, mętny
Piana - Rewelacja, nie sposób nalać na raz, gruba i wysoka biała czapa jest bardzo trwała.
Zapach - lekki banan, cytrusy i drożdże.
Smak - Przede wszystkim solidna goryczka, pozostawiająca trwały posmak w ustach, poza tym lekki banan i wyraźniejszy goździk, leciutka kwasowość. Jeden z mocniej nachmielonych pszeniczniaków, jakie miałem okazję próbować.
Wysycenie - trochę za niskie.
Opakowanie - Niespecjalnie mi się ten kolor etykiety podoba, nie można mu za to odmówić rozpoznawalności.
Kupione w Realu za 27zł w pakiecie 5 piw + szklanka.
Szofer to jedno z piw, od których zaczynałem moją przygodę z pszenicami i mam do niego pewien sentyment. Ze względu na dominującą goryczkę nie jest to może wzorcowy przedstawiciel gatunku niemniej jednak to piwo mi bardzo smakuje. Powtarzam co jakiś czas.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Bardzo dobry pszeniczniak.
Przyznam, że takiej trwałej piany to w pszenicznych jeszcze nie widziałem.
Bardzo fajny owocowy zapach, w smaku dominuje kwaskowość przełamana goździkami.
Co ciekawe, bardzo wyraźna gryczka jak na piwo pszeniczne.
Etykieta niezbyt zachęcająca.
Ogólnie piwo na mocną "4".
Zakupione w Rzeszowskiej "Stokrotce" za 5,79 zł.
Comment
-
-
Piwo zdeczdowanie to samo, i zdecydowanie Binding to już historia.
Piana rzeczywiście porządnie trwała. Nagazowanie słuszne.
Śrrednio jasne, porządnie mętne.
W zapachu goździk, potem banan.
W smaku najpier banan, potem goździk, dość nachmielone jak na psznicę.
Dobry, porządny weizen.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.
Comment
-
-
W moim egzemplarzu podany jest tylko alkohol 5 %. Nowy wzór etykiety, krawatki i kontry , która reklamuje piwo bezalkoholowe. Kapsel bez zmian. Barwa typowa dla weizenów, lekko mętna. Piana wysoka, gęsta, trwała, bardzo powoli opada. Przyjemny, choć niezbyt intensywny aromat pszeniczniaków. W smaku jak dla mnie mdły, brak wyraźnych i mocnych akcentów, wyczuwalne tylko banany. Nagazowanie słabe, wolę mocniejsze. Da się wypić, ale to nic wybitnego, ot typowa pszenica.
Comment
-
-
Jeden z moich ulubionych niemieckich h-f. Teraz znowu się skusiłem (w Almie za 5,39 zł, drogo, ale raz się żyje). Piana b. obfita, gęsta, puszysta, długo utrzymująca się. Zapach klasyczny bananowy z nutką cytrynową. Smak pełen charakterystycznych bananowo-goździkowych akcentów. Lekkim minusem jest zbyt duże jak dla mnie wysycenie i nieco za duża goryczka. Ale ogólnie bardzo przyzwoity, zacny h-f na 4+
Comment
-
-
Kolor: Złoto-pomarańczowy, mętne.
Piana: Biała, drobno i średnio pęcherzykowa, gęsta. Po weizenie spodziewałbym się większej trwałości. Dosyć szybko opada do kożucha, lekko oblepiając szkło.
Zapach: Wyraźny banan, jest też odrobinę mniej wyczuwalny goździk.
Smak: Przyjemna, nienachalna słodycz z dobrze zbalansowanymi smakami goździkowo-bananowymi. Finisz dosyć wytrawny z odpowiednią kwaskowatością. Goryczka chmielowa niska, ale jak na hefe-weizena lekko powyżej normy, co ja osobiście odbieram na plus. Piwo jest pełne w smaku, ale jednocześnie orzeźwiające i nieprzytłaczające.
Wysycenie: Wysokie.
Ogółem: Bez zarzutów. Bardzo poprawny hefe-weizen.Last edited by Oskaliber; 2012-12-04, 20:45.
Comment
-
Comment