Binding, Schöfferhofer Hefeweizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • scoroop
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 54

kapsel goły w sensie brak sreberka, czy w sensie bez nadruku? szeferek ma piękny pomarańczowy kapselek przecież , a sreberko tylko by to zakryło .
    wiele jest dobrych piw na tym świecie... czy starczy życia by ich wszystkich spróbować???

Comment

• dabu1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.04
      • 159

Ot i piękny kapselek Schoferka, piwko zakupione tydzień temu u "Nich", zdjęcie zrobione przed chwilą, z jeszcze pełnej butelki, ale już niedługo
      Attached Files

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2484

5% alkoholu i 11,6% stężenia ekstraktu, niefiltrowane, pasteryzowane i klasa Premium Weissbier (?). Nie jest tak drożdżowe jak sugerowałaby nazwa Hefeweizen. Na pierwszy plan wysuwa się goryczka, złamana pszenicą i cytrusowymi posmakami. W smaku końcowym też dominuje gorycz.

Comment

• Snus
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.03
          • 128

Nie lubię pszenicznych. Kupiłem w intermarszu bo nic innego co by się nadawało do picia nie mieli, a to intrygowało pomarańczową etykietą.

Nie wchodząc w szczegóły, bardzo mi się spodobało i chyba jest mało kacogenne, co dla mnie jest poważnym plusem.
          Pachnie mi tu tradycyjnymi metodami robienia piwa
          Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

Comment

• Khai
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2007.09
            • 1

Przede wszystkim witam wszystkich, bo po raz pierwszy zdecydowałem się na recenzowanie jakiegokolwiek piwa na tym forum. Jestem zresztą młodym "adeptem" i nie wypiłem w życiu aż tak dużo piwa...ale wszystko przed nami (chociaż forum czytam jużod dłuższego czasu jak widaćpo dacie rejestracji)

A więc... cała historia zaczyna się od tego, że brat przywiózł mi wczoraj łotewskie piwo Luksus

http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=60484 które całkiem zepsuło mi wieczór. Nie jestem wielkim fanem piwa z postsowieckich krajów nadbałtyckich.

Z tego też powodu udałem się dziś na łowy. Nie chciało mi siędaleko jechać, więc wybrałem najbliższy mi sklep z jako takim wyborem piw - market Mini Europa na Górnośląskiej w Warszawie (niestety ceny powalają).

Przechodząc do meritum, za 12 zł i 60 gr zakupiłem m.in dwie butelki Schofferhofera. Piwo rozlewane we Frankfurcie nad Menem ma intrygującą etykietę, kolor pomarańczowy jest raczej rzadko wybierany

Kolor: przepiękna, mętna złota barwa piwa pszenicznego. Ogólnie pszenica ma najpiękniejszą barwę wśród piw, szofer jest tego dobrym przykładem
            Piana: Imponująca przez pierwszych kilka chwil, jednak przynajmniej u mnie szybko upadła.
            Zapach: Nie ma tutaj fajerwerków, czućmocno drożdze, ale nie ma goździków ani innych "rajskich" zapachów. Bądźmy jednak szczerzy, to nie zapach jest najważniejszy, tylko....
            Smak: Szofer jest jednym z najbardziej goryczkowych pszenic jakie piłem. Jednym to się podoba, innym nie, ja akurat lubie . Poza tym po "wczuciu" się czuć lekko banana. Dobre!
            Wysycenie: b.dobre i tyle
            Opakowanie: Piwo wyróżnia się gołą pomarańczową etykiętą, może mało "klasową", ale zwracającą uwagę i o to chyba chodzi.

Jak za tą cenę, mógłbym się spodziewać czegoś lepszego. Nie mniej jednak piwo jest bardzo solidne, można go polecić laikom pszenic [czyli np mnie], ale i weteran powinien docenić wysiłek niemców

Comment

• grew
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.05
              • 766

Browar raczej nazywa się teraz Schöfferhofer Weizen GmbH, jak to zaznaczyło kilku moich poprzedników komentujących ten wątek. Należy do grupy: Radeberger Gruppe AG. Ale przejdźmy do meritum.

Piwko bardzo smaczne, piłem kilkukrotnie z beczki, lubię dobrze wyczuwalną pszenicę, pianę utrzymującą się do końca oraz bardzo konkretny smak. Jak dla mnie jedno z najlepszych niemieckich piw. Polecam spróbować

W markecie (w Niemczech) kosztowało mnie ok. 75 eurocentów.

Comment

• Bedrzich
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2009.09
                • 4

Rzeczywiście smak specyficzny, ale mi odpowiadało. Dobrze, że bez wiekszego problemu dostępne w Polsce. Moja ocena - 4,5.

Comment

• Tapir
                  • 2009.10
                  • 730

Kolor - pomarańczowy, mętny
                  Piana - Rewelacja, nie sposób nalać na raz, gruba i wysoka biała czapa jest bardzo trwała.
                  Zapach - lekki banan, cytrusy i drożdże.
                  Smak - Przede wszystkim solidna goryczka, pozostawiająca trwały posmak w ustach, poza tym lekki banan i wyraźniejszy goździk, leciutka kwasowość. Jeden z mocniej nachmielonych pszeniczniaków, jakie miałem okazję próbować.
                  Wysycenie - trochę za niskie.
                  Opakowanie - Niespecjalnie mi się ten kolor etykiety podoba, nie można mu za to odmówić rozpoznawalności.

Kupione w Realu za 27zł w pakiecie 5 piw + szklanka.
                  Szofer to jedno z piw, od których zaczynałem moją przygodę z pszenicami i mam do niego pewien sentyment. Ze względu na dominującą goryczkę nie jest to może wzorcowy przedstawiciel gatunku niemniej jednak to piwo mi bardzo smakuje. Powtarzam co jakiś czas.
                  Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Rzeszowiak
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2009.04
                    • 1597

Bardzo dobry pszeniczniak.

Przyznam, że takiej trwałej piany to w pszenicznych jeszcze nie widziałem.

Bardzo fajny owocowy zapach, w smaku dominuje kwaskowość przełamana goździkami.

Co ciekawe, bardzo wyraźna gryczka jak na piwo pszeniczne.

Etykieta niezbyt zachęcająca.

Ogólnie piwo na mocną "4".

Zakupione w Rzeszowskiej "Stokrotce" za 5,79 zł.

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3605

Piwo zdeczdowanie to samo, i zdecydowanie Binding to już historia.
                      Piana rzeczywiście porządnie trwała. Nagazowanie słuszne.
                      Śrrednio jasne, porządnie mętne.
                      W zapachu goździk, potem banan.
                      W smaku najpier banan, potem goździk, dość nachmielone jak na psznicę.
                      Dobry, porządny weizen.
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• dryx
                        † 1966-2017 Piwosz w Raju
                        • 2002.04
                        • 1735

W moim egzemplarzu podany jest tylko alkohol 5 %. Nowy wzór etykiety, krawatki i kontry , która reklamuje piwo bezalkoholowe. Kapsel bez zmian. Barwa typowa dla weizenów, lekko mętna. Piana wysoka, gęsta, trwała, bardzo powoli opada. Przyjemny, choć niezbyt intensywny aromat pszeniczniaków. W smaku jak dla mnie mdły, brak wyraźnych i mocnych akcentów, wyczuwalne tylko banany. Nagazowanie słabe, wolę mocniejsze. Da się wypić, ale to nic wybitnego, ot typowa pszenica.
                        Attached Files

Comment

• Livres
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.04
                          • 324

Moje pierwsze spotkanie z "pszenicą" z tak wyraźnie wyczuwalną goryczką. Smakowało. Będę wracał.

Comment

• kurgan
                            Gość
                            • 2004.04
                            • 315

Alma

0,5 x 5 + pokal = 35 pln
                            Last edited by kurgan; 2012-10-13, 16:01.

Comment

• chechaouen
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2011.01
                              • 1180

Jeden z moich ulubionych niemieckich h-f. Teraz znowu się skusiłem (w Almie za 5,39 zł, drogo, ale raz się żyje). Piana b. obfita, gęsta, puszysta, długo utrzymująca się. Zapach klasyczny bananowy z nutką cytrynową. Smak pełen charakterystycznych bananowo-goździkowych akcentów. Lekkim minusem jest zbyt duże jak dla mnie wysycenie i nieco za duża goryczka. Ale ogólnie bardzo przyzwoity, zacny h-f na 4+

Comment

• Oskaliber
                                • 2010.05
                                • 727

Kolor: Złoto-pomarańczowy, mętne.
                                Piana: Biała, drobno i średnio pęcherzykowa, gęsta. Po weizenie spodziewałbym się większej trwałości. Dosyć szybko opada do kożucha, lekko oblepiając szkło.
                                Zapach: Wyraźny banan, jest też odrobinę mniej wyczuwalny goździk.
                                Smak: Przyjemna, nienachalna słodycz z dobrze zbalansowanymi smakami goździkowo-bananowymi. Finisz dosyć wytrawny z odpowiednią kwaskowatością. Goryczka chmielowa niska, ale jak na hefe-weizena lekko powyżej normy, co ja osobiście odbieram na plus. Piwo jest pełne w smaku, ale jednocześnie orzeźwiające i nieprzytłaczające.
                                Wysycenie: Wysokie.
                                Ogółem: Bez zarzutów. Bardzo poprawny hefe-weizen.
                                Last edited by Oskaliber; 2012-12-04, 20:45.
                                BeerFreak.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X