Binding, Schöfferhofer Hefeweizen

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Warchlando
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 94

Kolor - jasno-pomarańczowy, mętny
    Piana - nalewa się z bardzo ładną, wysoka pianą, koloru białego z niewielkimi pęcherzykami, wolno opada i pozostawia niezły kożuszek, piana lekko oblepia szkło
    Zapach - cytrusowo-bananowy, wyraźne zapachy pszeniczne oraz drożdzowe, lekki aromat owoców
    Smak - na pierwszym planie wyczuwalny słód pszeniczny wraz z cytrusami oraz posmakiem bananowym, drożdzowym, goryczka jak na ten typ piwa niezła, po ogrzaniu wyraźnie wyczuwalna kwaskowośc
    Wysycenie - dobre
    Opakowanie - żywe kolory, które wyróżniają się na półce sklepowej oraz pasują do całości, aczkolwiek etykieta mocno przeciętna, na kontretykiecie strasznie napackane tekstem w różnych językach (głównie po rusku), podany podstawowy skład (o dziwo po polsku), jednakże ekstraktu musiałem się doszukiwac w wersji rosyjskiej (doczytałem się, że posiada 11,3%), kapsel dedykowany
    Uwagi - piwo jest całkiem niezłe i na ciepłe dni na pewno warto je miec w lodówce
    Warka - do 24.01.14

Comment

• She-He-Beer
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.10
      • 22

Przepraszam ale od samego początku zaleci tandetą....jezu jak ja lubie to piwo !. Schöfferhofer Hefeweizen jest mi znany od dłuższego czasu i ani razy się na nim nie zawiodłem. Dla mnie to piwo bardzo poprawne, ale równocześnie nie pozostawiające złudzeń że mamy do czynienia z piwem dobrym, a wręcz bardzo dobrym. Zapach jak to w przypadku piw pszenicznych jest bananowy, cytrusowy (pomarańcz, grejfrut) z lekką nuta kwaśną i goździkową. Kolor może nie jest wybitny bo piwo jest dosyć mętne i nie robi piorunującego wrażenia. Całość wygląda jak kiepska mętna herbata ale piwo rozwija swój charakter w momencie przelania go do kufla. I tu zaczyna się cała radość bo piwo tworzy piękną pianę która bardzo długo się utrzymuje i stworzona jest z małych bąbelków. Schöfferhofer Hefeweizen jest piwem mało gazowanym i co najważniejsze nie jest wodnisty i bezpłciowy...on jest specyficzny i za to go lubię. Dochodzimy wreszcie do puenty czyli smaku a tu już tylko same superlatywy. Smak oczywiście jest pszeniczny, trochę chlebowy z wyczuwalną nutą bananową i pomarańczową (ciekawe czy projektując etykietę kierowali się smakami cytrusów bo jej kolor bardzo pasuje do wrażen smakowych). Dla kogoś mocna goryczka może wydawać się zbyt natrętna ale do tego piwa jakoś wybitnie mi ona pasuje. Piwo jest sycące i pozostawia bardzo przyjemny posmak w ustach. Ja mogę powiedzieć tyle mistrzowie browarnictwa i domorośli browarnicy pracujcie nad tym żeby takich piw było więcej bo WARTO.

Moja ocena: 8/10
      Z założenia nie przepadamy za piwem mało smacznym, bez wyrazu i bez polotu.
      http://she-he-beer.blogspot.com/

Comment

• coder
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.10
        • 1347

Aromat: wątły, weizenowy

Piana: obfita, gęsta, trwała

Barwa: złółta, mętne

Smak: cytrusowo-słodowy, słodkie nutki, przyjemny i gładki

Goryczka: lekko zaznaczona, krótka, jak na weizena spora

Odczucie w ustach: pełne, gładkie, mocno nasycone

Ogólne wrażenie: dobry weizen, stosunkowo słodki i pełny

Comment

• kurgan
          Gość
          • 2004.04
          • 315

Czy to aby nie odmiana cristal bo osadu brak.nie zaliczam lekkiego zmetnienia po wstrząśnięciu

Comment

• tomolek
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2006.05
            • 1752

Bardzo przyzwoity weizen, wszystko w tym piwie jest na poziomie lekko powyżej średniej, brak wyraźnych wad. Kupione w promocji w Almie po 2,99 zł, co za tak solidne piwo wydaje się być ceną więcej niż uczciwą.
            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

Piana ładna, wysoka piana, wolno opada
              Zapachcytrusy, goździki i banan. Lekka guma balonowa

Smak lekko wytrawne, nie za słodkie i nie za kwaskowate. Wyczuwalny banan, goździk. Cytrusy.

Uwagi -warka do 01.11.2015
              Data produkcji 01.08.2014 czyli świeżutkie, bo piłem je ponad tydzień temu.
              Smaczna, poprawna niemiecka pszenica.
              Za 2,99zł nic tylko brać.
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• ben88666
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2011.10
                • 1

W Almie browarek za 2,99.

Comment

• dlugas
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2006.04
                  • 4014

ben88666
                  W Almie browarek za 2,99.
                  było już

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                  . Kupione w promocji w Almie po 2,99 zł, co za tak solidne piwo wydaje się być ceną więcej niż uczciwą.
                  Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                  Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                  FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Pivotal
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.05
                    • 671

BARWA: Mętna,pomarańczowa z osadem drożdżowym. [4]
                    PIANA: Biała,obfita,drobno i średnioziarnista. Oblepiała szkło,ale nie za mocno...widoczna do samego końca. [3.75]
                    ZAPACH: Bananowy,cytrusowy i lekko drożdżowy. [3.25]
                    SMAK: Kwasek,trochę drożdży,cytrusów,bananów jak na lekarstwo...goździków- także. Pod koniec picia,kwasek znaczny. [3.75]
                    GAZ: Jak na piwo pszeniczne,słaby. [2]
                    OPAKOWANIE: Zwrotna,brązowa butelka o pojemności 500ml. Charakterystyczne,pomarańczowe etykiety z podanym ekstraktem i informacjami o składzie. Kapsel,bardzo ładny,dopasowany kolorystycznie do piwa i etykiet. [4]

UWAGI: Ważność do 1.11.2015,wypite 25.08'14. Niezły pszeniczniak,jednak smak bananów słabo uwypuklony,chmielowej goryczki też jakoś nie poczułem,kwasek dość mocny, szczególnie pod koniec. Świeża warka (1.08'14),piwo kupione w Almie.

Comment

• WojciechT
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2012.09
                      • 2546

Wstyd się przyznać, ale chyba wcześniej tego piwa nie miałem okazji próbować. Mimo że nietrudno na nie trafić w naszych marketach czy nawet mniejszych sklepach. A szkoda. To jest solidny pszeniczniak, który z pewnością trafi do fanów stylu; według mnie lepszy od „ikony” hefe-weizenów, czyli Paulanera (który z kolei według mnie jest przereklamowany). Wiadomo – banany (chociaż tych jak dla mnie za mało), goździki, słodowość, lekki kwasek, posmak zbożowy, chlebowy... Klasyka.

Comment

• PoprostuBartosz_pl
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2014.09
                        • 13

Bardzo dobre piwo. Najlepsze chyba z obecnie dostępnych w markecie na L w ramach "browarni". Jadę właśnie po jeszcze. Pszeniczniak rewelacyjny. Zjada Paulanera.

Comment

• yoxik
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2012.10
                          • 427

Binding, Schöfferhofer Hefeweizen

Piana drobna obfita pierzynka bardzo ładna. Kolor żółto cytrusowy mętny bardzo ładny. Aromat kolendra pszeniczny, słodowy. Smak lekko słodowy, drożdże, banany, guma balonowa. Bardzo dobra pszenica.
                          Również tutaj
                          https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

Comment

• Brodzislaw
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2013.09
                            • 1020

Popularny niemiecki pszeniczniak nie zachwycił, ale i nie rozczarował. Solidna niemiecka robota. Mętny kolor stanowi standard heffeweizena, więc nie ma się tu czego czepiać. Piana obfita biała, trzyma się do końca degustacji. Aromat delikatny, słodkawy z nutą drożdży i zboża. W smaku podobnie. Wysokie wysycenie, typowe dla tego gatunku podbija delikatną goryczkę. Piwo pije się przyjemnie.

Comment

• Javox
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2009.11
                              • 6396

Wolę piwa tego typu sporo kwaśniejsze i zdecydowane w smaku... więc raczej nie będzie "brawek"
                              Oczywiście przez tę łagodność piwo samo się pije ale czy o to chodzi w tym stylu?
                              Piana faktycznie spora i trwała. Długo trwa warstwa ok. 1 cm.
                              Kolor /mętny żółty pomarańcz/ i gaz w normie /czyli raczej nie za duży/.
                              Zapach lepszy od smaku - lekki goździk, banan i drożdże.
                              A ten smak? - odczucie? - ten weizen "pustawy jest"... nie kwaśny, raczej słodowy z kolendrą.

Strasznie płaska i niewyraźna ta pszenica... no ale to koncernówka przecież w dodatku bardzo tania
                              Attached Files

Comment

• slyboots
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2014.03
                                • 292

Kolor - jasno-pomarańczowy, mętny

Piana - wysoka i trwała, na koncu redukuje sie do centymetrowej warstwy

Zapach - drożdze, banany i gozdziki, cytrusy

Smak - słód przeniczny i banany, drożdze, goryczka lekka ale przyjemna, lekko kwaskowe

Wysycenie - poprawne

Opakowanie - żywe kolory, które wyróżniają się na półce sklepowej oraz pasują do całości, ekstrakt 11,3%, kapsel dedykowany, alkohol 5%

Uwagi:

Kupione w Browarni Lidla na jesieni 2014r.

Warka: P: 05.09.14
                                E: 05.12.15

Poprawny przeniczniak ale czy lepszy od Paulanara ? Myślę że nie.
                                Polecam bo ogólnie Piwo jest poprawne i dobre w swoim gatunku, pije się z przyjemnością, fajny przeniczny aromat cytrusowo-drożdzowy. Jeżeli spotkam w sklepie na pewno jeszcze raz kupię.

Polecam

Comment

Przetwarzanie...
                                X