Na stronie browaru z Turyngii www.brauerei-neunspringe.de nie ma ani słowa o ich piwach serii whisky...
Jednak niedawno przy browarze uruchomiono destylarnię, gdzie produkuje się między innymi whisky. Tam też za dużo o piwie nie, ale wspomniano o nim na wideo.
Whisky Stout to "Biermischgetrank" czyli piwo z dodatkiem. Dodano swoją single malt whisky.
Alk. 8,5%
Aromat - palony słód, trochę drewna z beczki, leciutki destylat
Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała
Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło ciemny rubin, przejrzyste
Wysycenie - średnie, podszczypuje
Smak - palone słody, ciemne, dojrzałe owoce (jeżyn), lekkie tony destylatu leżakującego w drewnianej beczce. Alkohol dobrze schowany, lekko wyczuwalny, przyjemnie rozgrzewa..
Końcowe wrażenie podobne jak w ich ejlu:
Nie byłbym pewien, że baza to stout. Ale całość ciekawa. Nie jestem specjalistą od whisky, ale w tym piwie smakuje dobrze
Jednak niedawno przy browarze uruchomiono destylarnię, gdzie produkuje się między innymi whisky. Tam też za dużo o piwie nie, ale wspomniano o nim na wideo.
Whisky Stout to "Biermischgetrank" czyli piwo z dodatkiem. Dodano swoją single malt whisky.
Alk. 8,5%
Aromat - palony słód, trochę drewna z beczki, leciutki destylat
Piana - dość wysoka, umiarkowanie trwała
Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło ciemny rubin, przejrzyste
Wysycenie - średnie, podszczypuje
Smak - palone słody, ciemne, dojrzałe owoce (jeżyn), lekkie tony destylatu leżakującego w drewnianej beczce. Alkohol dobrze schowany, lekko wyczuwalny, przyjemnie rozgrzewa..
Końcowe wrażenie podobne jak w ich ejlu:
Nie byłbym pewien, że baza to stout. Ale całość ciekawa. Nie jestem specjalistą od whisky, ale w tym piwie smakuje dobrze
Comment