Hösl Mitterteich, Jubiläums Sud

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Hösl Mitterteich, Jubiläums Sud

Nowość z browaru Hösl w Mitterteich, uwarzona z okazji okrągłej, 500-letniej rocznicy ogłoszenia Reinheitsgebot, czyli Bawarskiego Prawa Czystości. Wydarzenie to miało miejsce dokładnie 23 kwietnia 1516 roku w Ingolstad, kiedy to bawarski książę Wilhelm IV złożył podpis pod dokumentem, określającym dokładnie składniki, z których mogło być warzone piwo, oraz regulującym jego ceny.
    Jubiläums Sud jest piwem marcowym o zawartości alkoholu 5,5%.
    Barwa bursztynowo-herbaciana. Całkowicie przejrzysta.
    Żółtawa piana. Niewysoka, ale trwale zalega cieniutką, przeźroczystą pierzynką. Co nieco zostaje na szkle w postaci dziurawych krzaczków.
    Zapach nie jest zbyt wyrazisty. Oferuje słodowe, lekko orzechowe nuty, trochę karmelu oraz odrobinę melanoidyny.
    Smak subtelny, słodkawy, słodowy w swoim wyrazie. W tle nieco opiekanych klimatów, odrobina goryczki skórki z orzecha włoskiego. Chmielowe aromaty w postaci trawiastej goryczki leciutko odczuwalne. W posmakach chlebowe nastroje.
    Nagazowanie przeciętne, dające się jednak odczuć na języku.
    Butelka typu NRW. Na etykiecie z jednej strony kopia Reinheitsgebot a z drugiej zdjęcie Michaela Hösla, założyciela browaru (w 2016 roku dodatkowo Brauerei Hösl obchodzi swoje 110. urodziny). Kapsel firmowy.

Całkiem udane marcowe. Miękkie, słodowe, o dużym stopniu sympatycznej przyswajalności. 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12699

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio Wyświetlenie odpowiedzi
    Jubiläums Sud jest piwem marcowym o zawartości alkoholu 5,5%.
    Rzeczywiście wrzuca się tego typu "festbiery" do marcowego worka, choć to piwo
    nie jest tym typowym marcowym znanym z "oktoberfestowych" serii głównie monachijskich browarów.

Ciemniejsza barwa i przyjemne opiekane, tostowe smaczki przypominają trochę vienna lager.

Wpadzio wszystko napisał. Ja tylko nie wyczułem wspomnianych tych leciutkich tonów goryczkowo-trawiastych, piwo już lekko po terminie, więc pewnie bardziej się mogło ułożyć.

Pełne, słodowe, ale tylko muśnięte karmelem. Natomiast wyraźny orzech włoski, właśnie z tą wspomnianą goryczką od jego skórki.

Mimo, że słód dominuje, to jest to inna słodowa baza niż w klasycznych marcowych - stosunkowa duża wytrawność, goryczka orzecha włoskiego, balans - świetne piwo, które od razu przypomniało mi o podobnym czeskim piwie - Tambor Klazar:

Tylko, że wspomniany Tambor warzony jest co roku w zimie, a czy Hoesl wróci jeszcze do tego? Mam nadzieję, że znajdą jeszcze jakieś rocznice i jubileusze Bardzo dobre piwko.

Comment

Przetwarzanie...
    X