Eichbaum, Gerstel Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Eichbaum, Gerstel Alkoholfrei

Gerstel z browaru Eichbaum w Mannheim był pierwszym niemieckim piwem bezalkoholowym. Wprowadzono je na rynek w 1977 roku. Teraz mam okazję napisać kilka słów o jego aktualnej odsłonie.
    Na kontretykiecie oczywiście informacja o obniżonej kaloryczności i wartościach odżywczych. Piwo ma poniżej 0,5% alkoholu i zostało uwarzone z ekstraktów chmielowych.

Barwa złota, idealnie przejrzysta.
    Biała, niewysoka piana o drobnych bąbelkach. Mocno oblepia szklankę. Osiada trwałą pierzynką na powierzchni.
    W zapachu nuty słodkie, słodowe, lekko kukurydziane. Pojawia się odcień zielonego jabłka. Powiedzmy, że da się odnaleźć jeszcze jakąś trawiastą chmielowość.
    W smaku bazą są słodowe klimaty, trochę idące w kierunku drewnianym, kartonowym. Jest też owa jabłkowa słodko-kwaśność. Goryczka na odczuwalnym, umiarkowanym poziomie.
    Nasycenie gazem żywe, tańczące lekko w ustach.
    Butelka NRW z typowo piwną, prostą etykietą i kapslem przygotowanym specjalnie do tego produktu.

W sumie to nawet niezłe piwo bezalkoholowe. Pewne zastrzeżenia budzi trochę to jabłko, chociaż w tym przypadku nie da się mu odmówić swoistego urozmaicania profilu smakowo-zapachowego. Można wypić jeśli już musimy powstrzymać się od piwa z procentami. 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Eichbaum, Cronus German Pilsner
    darekd
    Piwo dostępne w Sieci Stokrotka. Puszka była tak oldskulowa, że musiałem to kupić, szczególnie że cena (ok. 2,80 PLN) zachęcała do podjęcia tego ryzyka.
    Jest to piwo kierowane do litewskiej firmy Maxima (która jest właścicielem Stokrotki). Na puszce jest skład (woda, słód, chmiel)...
    2025-01-04, 01:50
  • darekd
    Eichbaum, Strong 7.9 Superior
    darekd
    Kolejny marketowy produkt z kombinatu z Mannheim.

7,9% alk.
    16,3% ekstr.

Aromat - cukierkowy karmel, przez chwilę jakaś nuta kwaśnych owoców (może to być zielone jabłuszko), w tle odrobina chmielu
    Piana - wysoka, zwarta, nie jest zbytnio trwała, ale kożuszek...
    2024-12-02, 01:07
  • darekd
    Eichbaum, Perlenbacher Strong 7.9%
    darekd
    Puszka z Lidla.

Wskazują na produkcję we Frankenthaler Brauhaus, ale ten browar już nie istnieje.

Warzy to Eichbaum (jest też nazwa Perlenbacher Imperial, znany z marketowej produkcji.

https://www.wirtschaftsgeschichte-rl...frankenthaler-...
    2024-01-17, 22:44
  • AaLeX
    Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Alkoholfrei
    AaLeX
    Na wstępnie zaznaczę, iż nie jestem miłośnikiem bezalkoholowych piw, ale czasami zdarza mi się takowe wypić. Polskie piwa tego gatunku kojarzą mi się głównie ze słodkim, ryżowym posmakiem. Tutaj mamy zupełnie coś innego. Piwo ma fajną goryczkę i marginalną słodycz gdzieś w tle. Do...
    2024-07-17, 10:35
  • dadek
    Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
    dadek
    Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
    2022-10-19, 23:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...