Gerstel z browaru Eichbaum w Mannheim był pierwszym niemieckim piwem bezalkoholowym. Wprowadzono je na rynek w 1977 roku. Teraz mam okazję napisać kilka słów o jego aktualnej odsłonie.
Na kontretykiecie oczywiście informacja o obniżonej kaloryczności i wartościach odżywczych. Piwo ma poniżej 0,5% alkoholu i zostało uwarzone z ekstraktów chmielowych.
Barwa złota, idealnie przejrzysta.
Biała, niewysoka piana o drobnych bąbelkach. Mocno oblepia szklankę. Osiada trwałą pierzynką na powierzchni.
W zapachu nuty słodkie, słodowe, lekko kukurydziane. Pojawia się odcień zielonego jabłka. Powiedzmy, że da się odnaleźć jeszcze jakąś trawiastą chmielowość.
W smaku bazą są słodowe klimaty, trochę idące w kierunku drewnianym, kartonowym. Jest też owa jabłkowa słodko-kwaśność. Goryczka na odczuwalnym, umiarkowanym poziomie.
Nasycenie gazem żywe, tańczące lekko w ustach.
Butelka NRW z typowo piwną, prostą etykietą i kapslem przygotowanym specjalnie do tego produktu.
W sumie to nawet niezłe piwo bezalkoholowe. Pewne zastrzeżenia budzi trochę to jabłko, chociaż w tym przypadku nie da się mu odmówić swoistego urozmaicania profilu smakowo-zapachowego. Można wypić jeśli już musimy powstrzymać się od piwa z procentami. 6,5 w skali 1-10.
Na kontretykiecie oczywiście informacja o obniżonej kaloryczności i wartościach odżywczych. Piwo ma poniżej 0,5% alkoholu i zostało uwarzone z ekstraktów chmielowych.
Barwa złota, idealnie przejrzysta.
Biała, niewysoka piana o drobnych bąbelkach. Mocno oblepia szklankę. Osiada trwałą pierzynką na powierzchni.
W zapachu nuty słodkie, słodowe, lekko kukurydziane. Pojawia się odcień zielonego jabłka. Powiedzmy, że da się odnaleźć jeszcze jakąś trawiastą chmielowość.
W smaku bazą są słodowe klimaty, trochę idące w kierunku drewnianym, kartonowym. Jest też owa jabłkowa słodko-kwaśność. Goryczka na odczuwalnym, umiarkowanym poziomie.
Nasycenie gazem żywe, tańczące lekko w ustach.
Butelka NRW z typowo piwną, prostą etykietą i kapslem przygotowanym specjalnie do tego produktu.
W sumie to nawet niezłe piwo bezalkoholowe. Pewne zastrzeżenia budzi trochę to jabłko, chociaż w tym przypadku nie da się mu odmówić swoistego urozmaicania profilu smakowo-zapachowego. Można wypić jeśli już musimy powstrzymać się od piwa z procentami. 6,5 w skali 1-10.