Tucher (Bad Windsheimer), Freilandmuseum Zwickel

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

    Tucher (Bad Windsheimer), Freilandmuseum Zwickel

    Bad Windsheimer to działający od 1996 gasthaus z bawarskiego Bad Windsheim, w starożytności miasta Imperium Rzymskiego, a od 1961 posiadającego status uzdrowiska. Piwa sprzedawane w butelkach zleca do produkcji i sprowadza z pobliskiego norymberskiego koncernowego Tuchera, choć próbuje nadać im nimb tradycyjnych produktów, warzonych według receptur z czasów przeszłych. W tym przypadku mamy próbę zmierzenia się z bawarską wersją niefiltrowanego lagera.
    Freilandmuseum Zwickel ma 4,8% alkoholu.

    Bursztynowa barwa. Mętna.
    Żółtawa piana. Niewysoka, o różnorodnych bąbelkach. Dosyć trwale osiada zwartą szumowiną, krzacząc się na szklance.
    Zapach mocno zaskakuje świeżością. Jest dużo trawy, siana, ale przede wszystkim cytryny. Aromaty typowo słodowe są tutaj zdecydowanie na drugim planie.
    W smaku pojawia się więcej słodowej bazy, zbożowej, ziarnistej. Mimo wszystko piwo ma nadal bardzo sympatyczne nuty cytrusowe i trawiaste. Cieszy również stosunkowo wysoka chmielowa goryczka, nie pozwalająca odczuwać nudy w trakcie degustacji. Takie właśnie trawiaste, gorzkawe klimaty mieszają ze zbożowym ziarnem w długo wygasających posmakach.
    Nagazowanie średnie plus. Fajne.
    Butelka z patentowym, plastikowym zamknięciem. Stylizowana na historyczną etykieta, z wizerunkiem gospody i widoczną gwiazdą Zoiglstern, symbolizującą tradycję warzenia w ramach swoistych spółdzielni Kommunbrauhaus (nieco więcej o tym tu)

    Szczerze powiem, że jestem bardzo zaskoczony, bowiem podchodziłem do tej produkcji z pewnym dystansem. Całkowicie niesłusznie. To świetnie piwo, o ogromnym potencjale degustacyjnym. Rześkie, aromatyczne, głębokie w profilu. I, co istotne, doskonale zbalansowane. Dlatego 9 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12730

    #2
    A gdzie nabyte?

    Comment

    • legart
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.06
      • 914

      #3
      Ja ostatnio widziałem w warszawskim Das Bier na Rydygiera

      Comment

      • wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2011.06
        • 2655

        #4
        Dokładnie tam
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12730

          #5
          Pite po terminie w piwie nabierają siły słodowe tony - zboże a nawet leciutki miód. Bursztynowo-zmętniona barwa; piana dość wysoka, zostawia trwalszy kożuszek.
          Wysycenie jak na styl wysokie, nawet trochę zbyt wysokie, ale za to wyraźnie musuje, co ożywia go w związku ze słodowym profilem (ze podpieczonym ziarnem i czymś co przypomina troszkę pieczone jabłka - jest lekka słodycz, ale nie karmel i ciut owocowej słodkości. Finisz przynosi wyraźną goryczkę, też trochę ponad styl, ale za to całość daje większą złożoność. Oczywiście nie jest to prawdziwy Zwickel, ale i koncern może pokusić się dobre piwo.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X