Friedenfels, Friedenfelser Schwarzkittel

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Friedenfels, Friedenfelser Schwarzkittel

Ciemny lager ze Schlossbrauerei Friedenfels położonego w malowniczym pasmie gór Steinwaldu, w Górnym Palatynacie. Piwo ma 4,8% alkoholu, a na kontretykiecie podano, co ciekawe, tabelkę z kaloriami oraz wartościami odżywczymi, jak w przypadku bezalkoholowego.

Barwa herbaciana, z połyskami miedzi. Klarowna.
    Jasnobrązowa piana. Dość drobna. Trwale zalega cieniutkim kożuszkiem przypominającym mus.
    W zapachu słody palone, karmel, orzechowe nuty. Wyczuwa się także skórkę ciemnego chleba i odrobinę kawy. Gdzieś daleko trawiasta chmielowość.
    Smak powtarza aromatyczny przekrój. Pojawia się znikoma goryczka oraz leciutka cierpkość. Piwo jest jednak bardzo delikatne w odbiorze, choć ktoś mógłby zarzucić mu zbytnią wodnistość.
    Nasycenie gazem według mnie jest zbyt niskie.
    Butelka typu NRW z prostą piwną etykietą, na której widać dwa dziki. Kapsel firmowy.

Piwo do bezproblemowej konsumpcji. Nie pozostawiające miejsca na większą refleksję. Jak na nudnego dunkla nawet niezłe. 7 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12569

Schlossbrauerei Friedenfels - Wir sind die Region! Unsere einzigartige Region ist geprägt von Menschen, die Tradition und Brauchtum pflegen. Die eine spezielle Verbundenheit zur Natur haben und deren Erzeugnisse wertschätzen. Dafür steht Friedenfelser.

Topografie nakreślił Wpadzio. Myślałem, że te okolice to Smreczany (Fichtelgebirge), ale rzeczywiście jest to bardziej na południe, południowy-wschód położone krótkie, przyjemne pasmo: https://www.oberpfaelzerwald.de/naturpark-steinwald Bawaria, to nie tylko Alpy

Zresztą browar też bardziej chwali okoliczną sielankową przyrodę niż swoje piwa:

Schlossbrauerei Friedenfels - Wir sind die Region! Unsere einzigartige Region ist geprägt von Menschen, die Tradition und Brauchtum pflegen. Die eine spezielle Verbundenheit zur Natur haben und deren Erzeugnisse wertschätzen. Dafür steht Friedenfelser.

4,8%

Aromat - słodowy (lekko palony, trochę jakby piernikowe, ale bez korzenności), chmielowe muśnięcie
    Piana - średnia, trwała koronka
    Barwa - u mnie ciemny brąz/mocna herbata/miedź. Nie jest to "szwarc" jaki popularny jest sąsiednim landzie - Turyngii, ale dużo ciemniejszy od lokalnego dunkla.
    Wysycenie - średnie, łagodnie musuje
    Smak - słodowy, kakaowe ciasteczka, delikatnie podpalany, ciut chmielu (ale goryczka bardzo łagodna, też trochę podpalana), łagodny kwasek

Opakowanie bez zmian.

W sumie całkiem złożone piwo z różnych łagodnych elementów Sesyjne, przyjemne.

Comment

Przetwarzanie...
    X