Hösl Mitterteich, Abt Andreas

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #1

    Hösl Mitterteich, Abt Andreas

    Byłem pewny, że to piwa ma już swój opis, ale go nie znalazłem...

    Ciemny lager, na kontrze wspominają, że użyli szyszki chmielowej (chmiel z Hallertau)



    Alk. 4,9%

    Aromat - palony słód, chleb, lekka zbożowa kawa
    Piana - wysoka, niezbyt zwarta, umiarkowanie trwała zostaje trochę na szkle
    Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło tony mahoniowe
    Wysycenie - umiarkowanie wysokie, przyjemnie musujące
    Smak - razowy chleb, lekka kawa, łagodna słodycz, tony palone, wyraźnie goryczkowy finisz, który w ustach pozostawia przyjemny posmak palonego słodu
    Treściwość - umiarkowana

    Bardzo smaczny ciemniak. Nie za słodki, ale też z ładnie podkreśloną paloną goryczką, bardzo dobry balans. Warto
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #2
    Fotografia:
    Attached Files

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9802

      #3
      Piwo brązowe, z beżową, bardzo drobną i wysoką pianą.
      Pachnie niezbyt silnie, karmelem z akcentem suszonych owoców.
      Smakuje lekko wytrawnie, goryczkowo, jest też posmak karmelu i suszu.
      Gaz raczej niewysoki, sentymentalna butelka euro, prosta eta - jak na fotce. Całkiem bez przerzeźbienia. Można?
      Klasyczny, całkiem przedrewolucyjny ciemniak, na dodatek smaczny .

      Comment

      • tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1314

        #4
        butelki euro niezmiennie przywołują mój sentyment
        jednak ten ciemniak nie podchodzi mi zbytnio
        smakuje jak kormoranowy podpiwek
        który zresztą skądinąd lubię
        nuta kolowa w zapachu?
        grunt, że niesłodkie
        veni, emi, bibi

        Comment

        • yaro74
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2012.09
          • 2089

          #5
          Kolor: brązowo-miedziany.
          Piana: niska, drobna, średniotrwała.
          Zapach: średnio intensywny, przyjemny, słodowy, karmelowy, chleb, suszone owoce.
          Wysycenie: za niskie.
          Smak: słodowy, lekko palony, ciemny chleb, lekko karmelowy. Goryczka jest lekka i ściągająca. Piwo jest nieco wodniste i przeciętne w smaku.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12784

            #6
            Górny Palatynat w Bawarii.

            Powrót po kilku latach. Nadal na kontrze wspominają o szyszce chmielowej w składzie. Tam też podają, że piwo zawiera 5,4% alk.
            A na stronie nadal, że 4,9%



            Takiej różnicy jeszcze nie spotkałem.

            Wizualnie i zapachowo jak w pierwszym poście. Aromat nawet oprócz razowości ma leciutkie orzechy i karmel.
            Natomiast w smaku na początku lekka metaliczność a potem dość wyraźny kwasek obok przyjemnych tonów palonego słodu, razowego chleba i podpieczonej skórki chlebowej i lekkiego karmelu. Goryczka lekka (cut chmielowa, bardziej palona)
            Treściwość nadal umiarkowana, bardzo wątpliwe te 5,4% alk.

            Trochę męczący ten kwasek. Niezłe, ale za pierwszym razem zrobiło na mnie dużo lepsze wrażenie.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10798

              #7
              Na niemieckiej kontrze 5,4% a na polskiej naklejce 4.9%
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Javox
                Hösl Mitterteich, St. Bonifatius Zwick'l Kellerbier
                Javox
                Bawarski kellerek z alko 5.4%

                Piana - na dłużej pełna warstewka.
                Lacing - trochę było.
                Barwa - lekko zamglony, opalizujący jasny żółto-pomarańczowy.
                Gaz - średni.
                Aromat - słodkawa zbożowość, nuta drożdżowa, owocowość około cytrusowa (jak na zwickla)....
                2022-08-03, 16:15
              • darekd
                Hösl Mitterteich, Mein Zoigl
                darekd
                Browar z bawarskiego Górnego Palatynatu, który słynie z Zoigli, niefiltrowanych piwach warzonych w browarach komunalnych (czyli wspólnych dla warzących w nim rodzin z danej miejscowości).
                Takim browarem Hösl, ale nie przeszkodziło mu nazwać swojego kellera: "Communbräu-Zoigl",...
                2023-06-25, 00:21
              • darekd
                Hösl Mitterteich, Dunkles Weissbier Resi
                darekd
                Ciemna pszenica z bawarskiego Górnego Palatynatu.

                5,1% alk.

                https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/...les-weissbier/

                Aromat - kwaskowe owoce, troszkę palonego słodu, lekki banan
                Piana - średnia, umiarkowanie trwała ze strzępkami kożuszka...
                2021-09-15, 22:47
              • darekd
                Hösl Mitterteich, Mein Helles
                darekd
                Dość znany browar z Górnego Palatynatu (Bawaria).

                Wygląda na to, że obecnie to ich flagowy helles:

                https://www.hoeslbraeu.de/portfolio/mein-helles/

                4,8 alk.

                Aromat - słodowy (zbożowe ziarno)
                Piana - dość wysoka i zwarta, średnie trwałość,...
                2021-07-17, 22:46
              • wpadzio
                Hösl Mitterteich, Lager Hell
                wpadzio
                Jeszcze jedna interpretacja klasycznego niemieckiego dolniaka z bawarskiego browaru Hösl w Mitterteich. Piwa z tego browaru widywane są coraz częściej w naszych sklepach, nawet osiedlowych. Lager Hell ma 4,9% alkoholu i skład na etykiecie podany w sposób podstawowy. Co ciekawe producent nie przyznaje...
                2017-10-13, 10:03
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...