Freiberger, Freiberger Alkoholfrei

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Freiberger, Freiberger Alkoholfrei

Piwo bezalkoholowe z założonego w połowie XIX wieku saksońskiego browaru we Freibergu. Alkohol poniżej 0,5%, skład na kontrze podstawowy, a także tabelka z wartościami odżywczymi, jak to w przypadku takich piw bywa.

Barwa złocista, całkowicie przejrzysta.
    Wysoka po nalaniu biała piana o średnich bąbelkach. Opada czapiasto, zostawiając nieco śladów na szklance. Przez długi czas nieregularna pierzynka na powierzchni.
    Aromat słodowy, zbożowy, kojarzący się z brzeczką. Do tego trochę trawiastych odcieni i słodkawe kukurydziane nuty.
    W smaku jest bieda, nawet jak na standardy piw bezalkoholowych. Szczątkowa jedynie, kartonowa w charakterze słodowość, odrobina kwasku i goryczki i już nic więcej. Poza wodą oczywiście. Aaa.... jeszcze w posmakach pojawia się piwniczna stęchlizna.
    Nagazowanie średnie minus, ale do zaakceptowania.
    Butelka zwrotna z piwną etykietą w klimacie innych produkcji z Freiberger Brauhaus. Zgrabny estetycznie, przypisany piwu kapsel.

Naprawdę słabizna. Pośród względnego bogactwa wyboru niemieckich piw bezalkoholowych nawet nie warto się schylać po ten wypust. 4 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• AaLeX
    Frankfurter Brauhaus, Perlenbacher Alkoholfrei
    AaLeX
    Na wstępnie zaznaczę, iż nie jestem miłośnikiem bezalkoholowych piw, ale czasami zdarza mi się takowe wypić. Polskie piwa tego gatunku kojarzą mi się głównie ze słodkim, ryżowym posmakiem. Tutaj mamy zupełnie coś innego. Piwo ma fajną goryczkę i marginalną słodycz gdzieś w tle. Do...
    2024-07-17, 11:35
  • AaLeX
    Freiberger [Meisterbräu], Hell
    AaLeX
    Piwo do nabycia w sieciach Netto w Niemczech, podobnie jak pils i export (opisane już tutaj). Alkohol 4,9%. Skład: woda, słód, chmiel. Niezła piana, kolor słomkowo-złoty. Zapach słodowy, trochę kartonowy. Smak słodowy, delikatny kwasek, goryczka marginalna, praktycznie niewyczuwalna. Nie jestem...
    2024-04-26, 18:07
  • dadek
    Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
    dadek
    Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
    2022-10-20, 00:41
  • darekd
    Freiberger, Edel Keller
    darekd
    Browar z Saksonii.

13,2% ekstr.
    5,5% alk.

https://www.freiberger-pils.de/unser...er-edelkeller/

Aromat - kwaskowo-drożdżowy, lekki chleb i ciut chmielu
    Piana - wysoka, z trwałą koronką, zostaje na szkle
    Barwa...
    2017-09-05, 22:19
  • wpadzio
    Paulaner, Münchner Hell Alkoholfrei
    wpadzio
    I kolejny lager bez alkoholu z Niemiec. Tym razem z monachijskiego giganta. Poniżej 0,5% alkoholu i tabelka z kaloriami oraz wartościami odżywczymi tradycyjnie na kontrze.

Barwa złota. Klarowna.
    Biała piana, o dość drobnej teksturze. Opada mięsiście, zostawiając sporo...
    2016-09-16, 13:31
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...