Kundmüller, Weiherer Rauchbock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #1

    Kundmüller, Weiherer Rauchbock

    Piwo uwarzone przez Kundmüller w kooperacji z Cervejaria Bamberg z… Brazylii
    Bamberg é a cervejaria independente mais premiada do Brasil. Venha nos conhecer, faça um tour pela fábrica ou visite nosso Taproom. Prove diversos estilos de cerveja. Aqui, cerveja vira rock!

    Na ecie napisano „franconian – brazilian collaboration brew

    7,0% alk.
    Aromat – pod wyraźnymi tonami wędzonymi skrywa się przyjemna nuta owocowa
    Piana – średnia, umiarkowanie trwała, zostawia koronkę
    Barwa – złoto-herbaciana
    Smak – tony wędzone wyraźne na początku, są owoce, całość daje przyjemny posmak suszu owocowego, są też tony moreli czy mirabelki. Na finiszu czuć dość wyraźnie chmiel i troszkę alkohol. Całość jest dość wytrawna, smukła, szczególnie jak na styl
    Treściwość – pełne, ale raczej pomimo woltażu nie ma się wrażenia ciężkości

    Dobre.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12761

    #2
    Foto:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12761

      #3
      Piwo nadal warzone i nadal 7,0% alk. a między czasie zdobyło złota na European Beer Star 2018.

      Piwo już pod koniec daty. Odczuwam bardziej suszoną śliwkę węgierkę niż mirabelkę czy morelę.Susz owocowy w każdym razie wyraźny, słody wędzone też wyraźne. Stosunkowo jak na styl sporo goryczki chmielowej, niestety alkohol minimalnie odczuwalny w smaku. Mimo wyraźniej koźlakowej treściwości zachowuje w/w wytrawny charakter, głównie dlatego, że praktycznie pozbawione jest karmelowej słodyczy. Na końcu trochę rozgrzewające.

      Pomimo pewnych niedociągnięć w odbiorze solidna rzecz warta skosztowania.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12761

        #4
        Butelka 0,5 l.:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12761

          #5
          Tym razem przetrzymałem piwo minimalnie ponad termin i w aromacie wędzoność jest bardziej stonowana. Choć alkohol podpieka trochę, to chyba już jest bardziej stonowany.
          Chmielu również nadal całkiem sporo. Nie wiem, czy to może kwestia odstania i lekkiego utlenienia, ale wydaje mi się ż odczucie słodyczy (susz owocowy, ciut karmelu, miodu) jest wyższe, albo może już nie tak mocno skontrowane posmakiem wędzonego słodu, który jest łagodniejsze (akurat mi to pasuje).

          Piwo po terminie jest natomiast bardziej miękkie, krągłe, już nie jest wytrawnie, co podkreśla charakter koźlaka. Jednak jak ktoś w Rauchbocku stawia na pierwszym miejscu wędzonkę, to w tym wypadku raczej nie ma sensu dłuższe "leżakowanie".

          W każdym razie wypite z przyjemnością.

          P.S. Etykieta bez zmian.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          Przetwarzanie...