Lang-Bräu, Naturtrübs SuperAle

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 02-2003
    • 12365

    Lang-Bräu, Naturtrübs SuperAle

    Jeden z przykładów, że w tradycyjnych frankońskich browarach zaczęto warzyć ejle.

    To że poważnie traktują ów kierunek świadczy dedykowana strona:

    Unser Super Ale ist kein Kellerbier oder Zoigl, sondern ein gestandenes Naturtrübs. Mit feinster Ale-Hefe und erlesenen Hallertauer Edelhopfen.


    Alk. 4,9%
    Ekstr. 12%
    Niefiltrowane

    Stosunkowo niska goryczka - 22 IBU
    Lokalne chmiele (Perle, Mittelfruh, Hallertauer Tradition
    Słody - pilzneński, pszeniczny jasny, Caramunch Typ 2, Abbey Malt

    Aromat - na początek cierpkie, kwaskowe owoce, drożdże, chmiel
    Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowanie trwała, zostaje na szkle
    Barwa - zmętniona pomarańcza z tonami jasno-brunatnymi, po całkowitym rozlaniu to już herbata z mlekiem. Spore zmętnienie
    Wysycenie - dość łągodne
    Smak - cierpkie owoce, lekki kwasek, potem lekkie słodowe tony - trochę brzoskwini, bez słodyczy. Goryczka okazuje się w smaku o dziwo mocno wyraźna (nie jest to przesadnie treściwe piwo), długa, czysta - ziolowo-korzenna
    Treściwość - umiarkowana

    No i chyba się urodził nowy styl

    Bawarski ejl. Do warzenia użyto drożdży ejlowych (co zaznaczono w informacjach). Czuć, że pszenicznego słodu bardzo sporo, co widać i w smaku jest mocno weizenowe (może nieco bardziej wytrawne, bez banana). Brak filtracji przynosi skojarzenia z kellerem, no i do tego miejscowe chmiele. Tu czuć różnice z angielskimi odpowiednikami, a tym bardziej amerykańskimi.

    Taki weizen - ale, ale nie z tych dotychczas znanych bardziej pod nazwą wheat ale. Oryginalne, bardzo dobrze pijalne, w lecie może kapitalnie się sprawdzać. Aromat nie jest silną stroną tego piwa, ale potem jest ciekawie.
  • darekd
    PremiumUżytkownik
    🍺🍺🍺
    • 02-2003
    • 12365

    #2
    Mi nie wydaje się tak treściwe jak sugerują na kontrze.
    Etykieta elegancka, komplet informacji.
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...