Staffelberg-Bräu, Loffelder Bio-5-Korn

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #1

    Staffelberg-Bräu, Loffelder Bio-5-Korn

    O tym frankońskim browarku ciekawie tu:



    W związku ze 160 rocznicą założenia browaru (plus pięćsetna rocznica prawa czystości) uwarzyli pięciosłodowe piwo, gdzie obok słodu jęczmiennego i pszenicznego wykorzystano słód owsiany, żytni, z pszenicy płaskurki oraz orkiszowy.


    Alk. 5,2%. Piwo niefiltrowane.

    Aromat - złożony - zboże, chleb, dojrzałe owoce, ciut chmielu
    Piana - wysoka, gęsta, zostawia trwały kożuszek, osiada na szkle
    Barwa - ciemnozłoto-miodowa, zmętniona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wytrawny, szorstka goryczka daje znać o żytnim słodzie, ziarnistość, przyjemny ton owocowy, na finiszu spora spora goryczka chmielowa
    Treściwość - umiarkowana, przydałoby się trochę więcej

    Dobre, dość oryginalne piwo
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9802

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
    W związku ze 160 rocznicą założenia browaru (plus pięćsetna rocznica prawa czystości) uwarzyli pięciosłodowe piwo, gdzie obok słodu jęczmiennego i pszenicznego wykorzystano słód owsiany, żytni, z pszenicy płaskurki oraz orkiszowy.
    ZnIelubisz mnie, znów się czepiam, ale wyszło mi słodów SZEŚĆ:

    1. jęczmienny;
    2. pszeniczny;
    3. owsiany;
    4. żytni;
    5. "płaskurkowy"
    6. orkiszowy.

    Rozwiązanie zagadki: to piwo "pięciozbożowe" (5-Korn), więc prawdopodobnie pszenica i płaskurka to jedno w tej wyliczance .

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12784

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      ZnIelubisz mnie, znów się czepiam, ale wyszło mi słodów SZEŚĆ:

      1. jęczmienny;
      2. pszeniczny;
      3. owsiany;
      4. żytni;
      5. "płaskurkowy"
      6. orkiszowy.

      Rozwiązanie zagadki: to piwo "pięciozbożowe" (5-Korn), więc prawdopodobnie pszenica i płaskurka to jedno w tej wyliczance .
      Spoko, mi też przez chwilę przemknęło przez głowę, że coś tego za dużo, ale zazwyczaj zaczynam liczyć, jak czegoś mi brakuje

      Orkisz to też w sumie pszenica, więc może uznali że klasyczny jęczmień się nie liczy

      Tu plakat: http://www.staffelberg-braeu.de/cms2...Bio-5-Korn.jpg
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Lubrow, Silky Stout
        darekd
        Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
        Chmiele - Pałacowy, Iunga

        16% ekstr.
        5,5% alk

        Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
        2025-02-14, 03:52
      • e-prezes
        Brofaktura, Micro Hazy IPA
        e-prezes
        Po tym jak przedpremierowo wypiłem nanoIPA nakręciłem się na to piwo widząc je w sklepie. Tu 3,6% alk. czyli więcej niż w nanoIPA. W składzie płatki, słody żytni i owsiany, a do tego hoprate 12 g/l. W składzie też Amore Preta, Książęcy i Citra CRYO. Piwo jest hazy, "soczkowate"...
        2023-09-11, 15:51
      • ART
        Thisted, Limfjords Baltic IPA
        ART
        ​ A tak sobie skopiowałem całkiem zacną formatkę od GaryFisher


        To chyba dość świeży typ z tego browaru. Nie powiem, "bałtycka IPA" zamieszała w oczekiwaniach.
        Będzie srogo-mocne ale jasne z chmielowym pierdachnięciem? 22 ballingi?
        Nic z tego Ale...
        2023-01-04, 20:57
      • darekd
        Lubrow, I'm not Pastry Coconut Pecan Rye-Oatmeal Stout
        darekd
        Ekstr. 16%
        Alk. 5,3%

        Aromat -palony słód, trochę kawy
        Piana - bardzo ciemna (brązowa), zdecydowanie wysoka, niezbyt trwała, prawie nic nie zostawia
        Barwa - smolista, nieprzejrzysta
        Wysycenie - średnie, musujące
        Smak - palony słód, ciut kwasku, łagodna...
        2021-08-25, 22:06
      • darekd
        Lubrow, Eclaron Pils
        darekd
        Ekstr. 12%
        Alk. 5,1%

        Chmiele: Nectaron (NZ) oraz Eclipse (AUS)

        W składzie również... słód żytni. Lubią ten słód żytni i udziwniać nim klasyki. W ich Słodowym (Vienna lager) też dorzucili trochę żytka.

        Bez filtracji i pasteryzacji
        ...
        2024-09-18, 17:07
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...