O tym frankońskim browarku ciekawie tu:
W związku ze 160 rocznicą założenia browaru (plus pięćsetna rocznica prawa czystości) uwarzyli pięciosłodowe piwo, gdzie obok słodu jęczmiennego i pszenicznego wykorzystano słód owsiany, żytni, z pszenicy płaskurki oraz orkiszowy.
Alk. 5,2%. Piwo niefiltrowane.
Aromat - złożony - zboże, chleb, dojrzałe owoce, ciut chmielu
Piana - wysoka, gęsta, zostawia trwały kożuszek, osiada na szkle
Barwa - ciemnozłoto-miodowa, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wytrawny, szorstka goryczka daje znać o żytnim słodzie, ziarnistość, przyjemny ton owocowy, na finiszu spora spora goryczka chmielowa
Treściwość - umiarkowana, przydałoby się trochę więcej
Dobre, dość oryginalne piwo
W związku ze 160 rocznicą założenia browaru (plus pięćsetna rocznica prawa czystości) uwarzyli pięciosłodowe piwo, gdzie obok słodu jęczmiennego i pszenicznego wykorzystano słód owsiany, żytni, z pszenicy płaskurki oraz orkiszowy.
Alk. 5,2%. Piwo niefiltrowane.
Aromat - złożony - zboże, chleb, dojrzałe owoce, ciut chmielu
Piana - wysoka, gęsta, zostawia trwały kożuszek, osiada na szkle
Barwa - ciemnozłoto-miodowa, zmętniona
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wytrawny, szorstka goryczka daje znać o żytnim słodzie, ziarnistość, przyjemny ton owocowy, na finiszu spora spora goryczka chmielowa
Treściwość - umiarkowana, przydałoby się trochę więcej
Dobre, dość oryginalne piwo
Comment