Browar Wippra (marka Wippraer Bier) to ciekawy obiekt znajdujący się w Saksonii-Anhalt.
Właściwie jest to muzeum z browarem "tradycyjnym" czyli wygląda to tak:
Kupferbier czyli miedziane piwo. Alk. 5,4%
Jak na rzemieślnika przystało - pełny skład na metce dołączonej do butli z krachlą.
Chmiele: Magnum i Hersbrucker Spät.
Słody - pilzneński, monachijski, Cara Munch, Cara Pilz, Cara Red
Aromat - wyraźnie słodowy, słodki z wyraźnym karmelem, trochę palony
Piana - jasno kremowa, gęsta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemna miedź
Wysycenie - umiarkowane
Smak - słodowy z palonym karmelem (choć całość nie ma zbyt prażonych akcentów), generalnie mocna słodowa baza, czuć bogactwo użytych słodów, w tym cara reda. Całość daje jednak efekt słodkawy i dość ciężki w odbiorze, dodatkowo chmielowo-goryczkowa kontra jest niewielka.
Treściwość - zdecydowanie pełne piwo, nawet ciężkawe.
Solidny produkt, choć dość ciężki i monotonny w odbiorze. Jakoś zbytnio nie podszedł mi profil tego piwa, choć z drugiej strony to ciekawe piwo i należy docenić, że uwarzono go "na bogato" i na słodach nie oszczędzano. Szkoda, że nie spróbowałem ich pilsa.
Właściwie jest to muzeum z browarem "tradycyjnym" czyli wygląda to tak:
Kupferbier czyli miedziane piwo. Alk. 5,4%
Jak na rzemieślnika przystało - pełny skład na metce dołączonej do butli z krachlą.
Chmiele: Magnum i Hersbrucker Spät.
Słody - pilzneński, monachijski, Cara Munch, Cara Pilz, Cara Red
Aromat - wyraźnie słodowy, słodki z wyraźnym karmelem, trochę palony
Piana - jasno kremowa, gęsta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemna miedź
Wysycenie - umiarkowane
Smak - słodowy z palonym karmelem (choć całość nie ma zbyt prażonych akcentów), generalnie mocna słodowa baza, czuć bogactwo użytych słodów, w tym cara reda. Całość daje jednak efekt słodkawy i dość ciężki w odbiorze, dodatkowo chmielowo-goryczkowa kontra jest niewielka.
Treściwość - zdecydowanie pełne piwo, nawet ciężkawe.
Solidny produkt, choć dość ciężki i monotonny w odbiorze. Jakoś zbytnio nie podszedł mi profil tego piwa, choć z drugiej strony to ciekawe piwo i należy docenić, że uwarzono go "na bogato" i na słodach nie oszczędzano. Szkoda, że nie spróbowałem ich pilsa.
Comment