Maisel, Maisel & Friends Citrilla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Maisel, Maisel & Friends Citrilla

    Przez parę projekt Maisel & Friends mocno się rozwinął. Fajnie.

    Citrilla w zamierzeniu jego twórców to krzyżówka klasycznej bawarskiej pszenicy i AIPA.



    Alk. 6,0%
    Ekstr. 13,8%
    IBU 37

    Aromat - drożdże, lekkie tony cytryny, goździki
    Piana - dość wysoka, trwała
    Barwa - mętna słomka/jasne złoto
    Wysycenie - musujęce
    Smak - korzenne, trochę cytrusowe (limetka), wytrawne, sporo goryczki jak na pszenicę, łagodna goryczka jak na amerykańskiego ejla
    Treściwość - pełne

    Nie jest to amerykański wheat, bardziej mocno nachmielony weizen. Nie zrezygnowali z niemieckiego chmielu (Herkules), do którego dołącza Citrą i Amarillo.

    Podoba mi się to w niektórych bawarskich browarach, które sięgają po nowe style, że w ejlach starają się zachować swój charakter. Może to nie trafiać w gusta wszystkich, można zarzucać "konserwatyzm". Z drugiej jednak strony jest to jakiś kierunek, nie tylko kopiowanie stylów.

    To piwko nie rzuca na kolana, na początku nawet rozczarowuje (przydało by się więcej citry w aromacie, może dłuższej goryczki). Jednak całość to bardzo porządna pszenica, po amerykańsku doprawiona. A przede wszystkim bardzo dobrze pijalna.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Fotografia:
    Attached Files

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Dobre połączenie weizena i ipa, zachowuje podstawowe cechy obu. Jest pełne jak mięsista pszenica, jak ona drożdżowo-fenolowe, snują się amerykańskie aromaty cytrusowe (może bardziej cytrynowe), goryczka wysoka jak na hefe a niska jak na aipa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X