Browar z saksońskiego Zwickau miał już opisywanego tu pilsnera:
Jednak poza zmianą nazwy minimalnie zmieniły się parametry, stąd nowy wątek.
Teraz jest 11% ekstr. i 5,0% alk. czyli mniej ciut mniej ekstraktu i nieco więcej alkoholu.
Aromat - łagodny chmiel, leciutki słód
Piana - wysoka, dość trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - wysokie, szczypiące, żywe
Smak - dominuje goryczka, bardziej ziołowa. Słodowa podbudowa lekka. Finisz z wyraźną goryczką
Treściwość - dość niska
Solidnie dochmielony średniak. Pije się dobrze.
Jednak poza zmianą nazwy minimalnie zmieniły się parametry, stąd nowy wątek.
Teraz jest 11% ekstr. i 5,0% alk. czyli mniej ciut mniej ekstraktu i nieco więcej alkoholu.
Aromat - łagodny chmiel, leciutki słód
Piana - wysoka, dość trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - wysokie, szczypiące, żywe
Smak - dominuje goryczka, bardziej ziołowa. Słodowa podbudowa lekka. Finisz z wyraźną goryczką
Treściwość - dość niska
Solidnie dochmielony średniak. Pije się dobrze.
Comment