Eittinger Fischerbräu [Freigeist Bierkultir & Sibeeria], Russian Liver

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    Eittinger Fischerbräu [Freigeist Bierkultir & Sibeeria], Russian Liver

    Porter Bałtycki uwarzony w Górnej Bawarii przez znanego dość dobrze w Polsce kontraktowca niemieckiego Freigeist Bierkultur oraz rosyjski projekt kontraktowy z czeskiej Pragi.

    23% ekstr.
    8% alk.

    Dodano syrop daktylowy. W składzie również żytni słód. Oczywiście fermentacja dolna.

    Aromat - "gęsty", palony, z czekoladą i odrobiną suszonych owoców
    Piana - wysoka, dość gęsta, trwała
    Barwa - praktycznie czarna, nieprzejrzysta, pod światło bardzo ciemne rubinowe refleksy, ale też w kierunku czerni
    Wysycenie - średnie, lekko musuje i podszczypuje
    Smak - mocno palone, gorzka czekolada, tony gęstego syropu na bazie suszonych owoców (takich słodszych - niech będzie daktyl, figa,), suszona śliwka, kwasek od palenia dość łagodny, znikoma cierpkość. Wyraźnie palony, długi finisz. Palona goryczka wyraźnie dominuje nad łagodną słodyczą. Alkohol ładnie schowany, troszkę rozgrzea
    Treściwość - zdecydowanie wysoka, esencjonalne, ale nie ulepkowate

    Udane i smaczne, nie wiem tylko czemu eta jest zerżnięta z amerykańskiego browaru Russian River (nazwa zresztą też).
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12674

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

    Udane i smaczne, nie wiem tylko czemu eta jest zerżnięta z amerykańskiego browaru Russian River (nazwa zresztą też).
    Tak wygląda logo Amerykanów i niemiecko-czeskie piwo:

    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X