Glückauf, Gersdorfer Heller Bock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #1

    Glückauf, Gersdorfer Heller Bock

    Browar z saksońskiego Gersdorf (pomiędzy Chemnitz a Zwickau)



    Aromat – słodowy, na początku pieczone jabłka – szarlotka; ciastka i w dodatku maślane, tak fajnie; ciut drożdży
    Piana – dość spora, gęsta, w miarę trwała, zostaje na szkle
    Barwa – mętne, ciemno-brudne złoto
    Wysycenie – łagodne, mogłoby być ciut więcej
    Smak – sporo ciastkowej słodyczy, do tego pieczone jabłka, karmel, ciut rodzynek lekka drożdżowość nadaje ciut korzennego charakteru.
    Treściwość – zdecydowanie pełne, treściwe

    Bock czyli koźlak ma miękki słodowy charakter. Tu mamy bardzo miękko, misiowato, jest słodko, ale nie sztucznie. Bardzo ciastkowo/szarlotkowe piwo. Czuć, że piwo niefiltrowane (choć się nim nie chwalą).
    Pite bezpośrednio po innym jasnym koźlaku z Saksonii: https://www.browar.biz/forum/showthr...18#post1325518

    Pokazuje, że w ramach takiego „jednolitego” stylu możemy otrzymać tak różne piwo. Tamto było zbliżone do klasyki stylu, tu mamy bardzo oryginalne piwo.
    W serii „Gersdorfer” uwarzyli też ejla https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123699

    Ale to, mimo że klasyczny niemiecki styl, jest dużo bardziej oryginalne w odbiorze niż ten ejl. Ciekawostka – na ecie napisano „Edition No. 2”. Całość sugeruję jakąś „kraftową” linię.

    W smaku nie jest to moja bajka – sporo słodyczy. Jednak mamy tu do czynienia z bardzo oryginalnym piwem. Uwarzyć tak pełne, krągłe, misiowate piwo to naprawdę sztuka. Nie tyle, że profil smakowy mi odpowiada, ale piwowar moim zdaniem wycisnął ze słodów co się da. Jakby uwarzył barley wine, to chyba trzeba byłoby go kroić Niestety nie podali ekstraktu tego piwa (ani w necie, ani w ecie). Bardzo ciekawy produkt.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12784

    #2
    Fotografia:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
      darekd
      Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

      Ekstr....
      2024-08-04, 20:40
    • darekd
      Giesinger, Munique Heller Bock
      darekd
      Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

      https://www.giesinger-braeu.de/

      6,6% alk.

      Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
      2025-01-05, 22:21
    • darekd
      Gratzer, Ludwig
      darekd
      Mały browarek rzemieślniczy ze Styrii.

      Ludwig to koźlak o zaw. ekstr. 16,7% i alk. 7,1%, na stronie podają 7,2%:

      https://www.brauereigratzer.at/Ludwig

      Aromat - słodowy z suszonymi owocami, ciut miodu, odrobina chmielu
      Piana - wysoka, dość trwała, zostaje...
      2024-12-03, 19:16
    • darekd
      Reichenbrand, Reichenbrander Heller Bock
      darekd
      Chemnitz, Saksonia

      Jasny koźlak
      16,7% ekstr.
      6,5% alk
      20 IBU

      https://reichenbrander.de/bier/heller-bock/

      Aromat - słodowy, bardzo przyjemny - chleb, lekko przypieczona skórka od chleba, karmel, pod koniec suszone owoce, ciut powideł
      Piana...
      2022-12-02, 00:09
    • skitof
      100 Blumen, Zitrus Bock
      skitof
      Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
      Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
      2024-11-14, 14:45
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...