Browar z saksońskiego Gersdorf (pomiędzy Chemnitz a Zwickau)
Aromat – słodowy, na początku pieczone jabłka – szarlotka; ciastka i w dodatku maślane, tak fajnie; ciut drożdży
Piana – dość spora, gęsta, w miarę trwała, zostaje na szkle
Barwa – mętne, ciemno-brudne złoto
Wysycenie – łagodne, mogłoby być ciut więcej
Smak – sporo ciastkowej słodyczy, do tego pieczone jabłka, karmel, ciut rodzynek lekka drożdżowość nadaje ciut korzennego charakteru.
Treściwość – zdecydowanie pełne, treściwe
Bock czyli koźlak ma miękki słodowy charakter. Tu mamy bardzo miękko, misiowato, jest słodko, ale nie sztucznie. Bardzo ciastkowo/szarlotkowe piwo. Czuć, że piwo niefiltrowane (choć się nim nie chwalą).
Pite bezpośrednio po innym jasnym koźlaku z Saksonii: https://www.browar.biz/forum/showthr...18#post1325518
Pokazuje, że w ramach takiego „jednolitego” stylu możemy otrzymać tak różne piwo. Tamto było zbliżone do klasyki stylu, tu mamy bardzo oryginalne piwo.
W serii „Gersdorfer” uwarzyli też ejla https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123699
Ale to, mimo że klasyczny niemiecki styl, jest dużo bardziej oryginalne w odbiorze niż ten ejl. Ciekawostka – na ecie napisano „Edition No. 2”. Całość sugeruję jakąś „kraftową” linię.
W smaku nie jest to moja bajka – sporo słodyczy. Jednak mamy tu do czynienia z bardzo oryginalnym piwem. Uwarzyć tak pełne, krągłe, misiowate piwo to naprawdę sztuka. Nie tyle, że profil smakowy mi odpowiada, ale piwowar moim zdaniem wycisnął ze słodów co się da. Jakby uwarzył barley wine, to chyba trzeba byłoby go kroić Niestety nie podali ekstraktu tego piwa (ani w necie, ani w ecie). Bardzo ciekawy produkt.
Aromat – słodowy, na początku pieczone jabłka – szarlotka; ciastka i w dodatku maślane, tak fajnie; ciut drożdży
Piana – dość spora, gęsta, w miarę trwała, zostaje na szkle
Barwa – mętne, ciemno-brudne złoto
Wysycenie – łagodne, mogłoby być ciut więcej
Smak – sporo ciastkowej słodyczy, do tego pieczone jabłka, karmel, ciut rodzynek lekka drożdżowość nadaje ciut korzennego charakteru.
Treściwość – zdecydowanie pełne, treściwe
Bock czyli koźlak ma miękki słodowy charakter. Tu mamy bardzo miękko, misiowato, jest słodko, ale nie sztucznie. Bardzo ciastkowo/szarlotkowe piwo. Czuć, że piwo niefiltrowane (choć się nim nie chwalą).
Pite bezpośrednio po innym jasnym koźlaku z Saksonii: https://www.browar.biz/forum/showthr...18#post1325518
Pokazuje, że w ramach takiego „jednolitego” stylu możemy otrzymać tak różne piwo. Tamto było zbliżone do klasyki stylu, tu mamy bardzo oryginalne piwo.
W serii „Gersdorfer” uwarzyli też ejla https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=123699
Ale to, mimo że klasyczny niemiecki styl, jest dużo bardziej oryginalne w odbiorze niż ten ejl. Ciekawostka – na ecie napisano „Edition No. 2”. Całość sugeruję jakąś „kraftową” linię.
W smaku nie jest to moja bajka – sporo słodyczy. Jednak mamy tu do czynienia z bardzo oryginalnym piwem. Uwarzyć tak pełne, krągłe, misiowate piwo to naprawdę sztuka. Nie tyle, że profil smakowy mi odpowiada, ale piwowar moim zdaniem wycisnął ze słodów co się da. Jakby uwarzył barley wine, to chyba trzeba byłoby go kroić Niestety nie podali ekstraktu tego piwa (ani w necie, ani w ecie). Bardzo ciekawy produkt.
Comment