Jacob, Jacobator Weissbier Doppelbock

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #1

    Jacob, Jacobator Weissbier Doppelbock

    Browar poczynił zmiany nazw i etykiet więc chyba trzeba założyć nowy wątek.
    Opisywane piwo jest albo niemal tym samym, albo kolejną wersją tego https://www.browar.biz/forum/showthr...ighlight=jacob Ma natomiast piękną, nową nazwę. Należy je odróżnić od innego Jacobatora, lagerowego, który istnieje na pewno w sieci

    Alk.: 7,5 %
    Eks.: 17,8

    Barwa wody z mętnej kałuży, do której wlano zlewki z herbacianych fusów. Gigantycznie mętna, brązowawo-szara breja. Piana drobniutka, koloru kremowego, średniowysoka, długa ale jedynie w postaci małej warstewki.

    Aromat mocny, wybitnie bananowo-goździkowy, z mocnym wsparciem słodkiej gruszki. Na drugim planie rodzynki i garść kandyzowanych owoców.
    W smaku bardzo treściwe, gęste i słodkie. Przejrzały banan z odrobiną przypraw korzennych (ale nie samego goździka), wsparty a nie zbalansowany mocnym kompotem z suszu (pozbawionego dodatków wędzonych). Końcówka kwaskowato-słodka, nieco odświeżająca wcześniejsze doznania; błąka się ciekawy element delikatnej taniczności dzięki, którym piwo się niezbyt nuży, nie zakleja.

    Jedyny minus to niskie wysycenie, poza tym dobre, mocne, mięsiste. Mimo, że te piwa w Marii znowu drożeją to 7,5 zł wydane dobrze.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12899

    #2
    Wreszcie ładna etykieta z tego browaru.

    Leona wspominał o poprzedniku. Wygląda na to, że zmiana woltażu o 0,2% spowodowała przejście do kategorii "doppel"

    Aromat - banan, trochę melon lub wspomniana gruszka, potem karmel i rodzynki, minimalny goździk
    Piana - wysoka, gęsta z pojedynczymi bąblami, umiarkowanie trwała, na dłużej z koronką, trochę zostaje na szkle
    Barwa - zjawiskowy brunatny, błotny, ta mętna breja może niezorientowanych wystraszyć
    Wysycenie - umiarkowane w kierunku łagodnego, podszczypuje
    Smak - susz owocowy, banan, rodzynki, trochę karmelu, sporo drożdży z lekkim kwaskiem przypomina trochę słodką drożdżówkę. Kwasek ożywia piwo. Na finiszu trochę alkoholu z lekkim rozgrzewaniem.

    Gęsty, dobry dubeltowy pszeniczny koźlak. Rzeczywiście na finiszu brakuje trochę wysycenia. Tym piwem kończę zimowy sezon dubeltowych koźlaków, ale mam nadzieję, że trafię na jakiegoś posezonowego

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12899

      #3
      Zdjęcie:
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Spessart, Kreuzwertheimer Weissbier
        darekd
        Browar z Kreuzwertheim z bawarskiej Dolnej Frankonii.

        https://spessart-brauerei.de/

        Nie ma tam jednak w rozpisce tego piwa. Być może jest ono sprzedawane pod tą nazwą tylko do znanej sieci napojowej Hoffmann, której punkty możne znaleźć w Brandenburgii, też blisko...
        2025-03-09, 00:37
      • darekd
        Erl Bräu, Erlkönig Dunkle Weisse
        darekd
        Browar z miasteczka Geiselhöring w Dolnej Bawarii.

        https://www.erl-braeu.de/

        5,5% alk.

        Aromat - banan, trochę podpieczonych tonów słodowych, niska korzenność, cytrusów prawie nic
        Piana - wyższa, umiarkowanie trwała, prawie nic nie zostawia
        Barwa...
        2025-04-12, 21:37
      • ART
        Põhjala, Chocolate Porter
        ART
        Imperial chocolate porter.


        Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

        w składzie podano żyto , czekolada

        Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
        2025-03-20, 23:44
      • darekd
        Piwoteka, Placebo
        darekd
        Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

        12,5% ekstr.
        6,2% alk.

        Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
        2025-03-31, 23:34
      • darekd
        Lubrow, Obibock
        darekd
        Weizen Bock (Obibocka miał/ma Wrężel, ale majowego)

        Pszeniczny koźlak dodatkowo ze słodem żytnim

        18% ekstr., 7,2% alk.

        Aromat - słodowy, trochę szorstki (żyto?), trochę kwaskowych owoców, lekka korzenność. Potem ciut miodu i minimalnie rozpuszczalnik...
        2024-02-11, 01:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...