Griess, Bock Naturtrüb

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    Griess, Bock Naturtrüb

    Browarek ze wsi Geisfeld pod Bambergiem.

    Ich strona http://www.brauerei-griess.de/ przypomina mi nieco stylistykę browar.bizu czyli oldskul

    Ale można oglądnąć sobie ich rozlew piwa:

    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.


    Jest to niefiltrowany koziołek. Na krawatce podana zaw. alkoholu 7,1% na ecie 7,2%
    Jak na koźlaka z tego regionu i tak sporo.

    Do tej pory na forum był opisywany tylko ich keller:



    Aromat - świetny, ma to co typowo frankoński (czyli jasny) koziołek powinien mieć. Słodowe klimaty miodu, kwiatów i owoców podane na cieniutkiej kromeczce chleba z bardzo delikatnym drożdżowym kwaskiem
    Piana - umiarkowanie wysoka, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - mętne jasne złoto
    Wysycenie - średnie, ale żywe, musujące
    Smak - podobnie jak wspominanym ich kellerze spora goryczka... dziwna, trawiasta, piołunowa, lekko paląca, ściągająca (myślałem początkowo, że to alkohol drapie, ale raczej nie. Chmiel po chwili lekko piecze w ustach). Pod tym mimo wszystko jest to co występuje w zapachu - na szczęście nie dochmielona na zimno Tony miodu, kwiatów, kwaskowo-chlebowe odcienie. Wszystko to nie do końca przebija się przez tą dziwaczną, piołunową goryczkę. Na koniec piecze w ustach jak w amerykańskich ejlach, tylko ten chmiel bez owocowych odcieni. Jakby łodygi jakiegoś zielska.
    Treściwość - zdecydowanie pełne

    Pod tą dziwną, wręcz nienaturalną goryczką skrywają się tony jasnego koźlaka wysokiej próby. Bez zbędnego karmelu, kwiatowo-miodowy, świeże tony ... ale co z tego, jak wszystko kładzie ta toporna goryczka... Widać, że ten ich keller to nie jest odosobniony przypadek.
    Szkoda, bo do tego stylu z "miękką" uwypukloną, rozbudowaną słodowością, kompletnie to nie pasuje.

    Może kiedyś uda mi się jeszcze wrócić do tego piwa, warzyć potrafią, potencjał jest...
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Click image for larger version  Name:	DSCN7592.jpg Views:	0 Size:	40,7 KB ID:	2322551 Foto:
    Last edited by sibarh; 2021-12-18, 07:36.

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12557

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi

      Może kiedyś uda mi się jeszcze wrócić do tego piwa, warzyć potrafią, potencjał jest...
      Udało się!


      Zmieniła się strona www (choć o samych piwach nie dowiemy się zbyt wiele) i etykieta. Alk. nadal 7,2%

      Aromat - tym razem chmiel początkowo wręcz dominuje! Wyraźne kwiatowo-łąkowe nuty, łagodne zioła
      Piana - wysoka, trwałość średnia, dłuższa koronka
      Barwa - zmętnione ciemne złoto/jasny bursztyn
      Wysycenie - umiarkowane, musujące
      Smak - słodowa baza słodka, tony miodowe, ziołowe cukierki (spory chmiel), trochę jak syrop na gardło. Po chwili chmiel jest coraz bardziej wyraźny. Są nuty kwiatowe, trochę trawiaste. Goryczka tym razem nie aż tak wyraźna i nie jest piołunowa, ale na finiszu wyraźna (w ogóle jak na koźlaka jest zdecydowana). Samego chmielu jednak bardzo dużo. Minimalnie wyczuwalny alkohol, trochę rozgrzewa
      Treściwość - ciężkie piwo

      Tym razem z chmielem nie było tak ekstremalnie, ale i tak w tej kategorii i w tym regionie to ewenement.
      Ten słodko-chmielowy profil niezbyt mi odpowiada, obniża pijalność.
      Trzeba jednak przyznać, że ma charakter. Oryginalny ten koźlak, i choć nie moja bajka, to całość wyraźna w smaku (i słód i chmiel), z charakterem.
      Last edited by darekd; 2021-12-18, 01:28.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12557

        #4
        Click image for larger version

Name:	P1090632.JPG
Views:	42
Size:	20,7 KB
ID:	2322935

        Comment

        Przetwarzanie...
        X