Weyermann, Schlotfegerla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    Weyermann, Schlotfegerla

    Jak wiadomo Weyermann to chyba najbardziej znany w świecie producent słodów.
    Ta położona w Bambergu słodownia jakiś czas temu uruchomiła swój minibrowar. W ten sposób sprawdza swoje słody.

    Piwo dostępne jest praktycznie chyba tylko w ich przyzakładowym fan-shopie. Uwarzyli już z kilkanaście gatunków. Wszystkie ety są podobne, oznaczone cyframi - jedynkę stanowi "Schlotfegerla" - dunkles Vollbier.

    Choć na kontrze nie ma zbyt wiele, to można dużo więcej znaleźć w necie, gdzie opisano bardzo dokładnie skład:



    13,5% ekstr.
    Alk. 5,2%

    Okazuje się, że 27% zasypu stanowi słód wędzony drzewem bukowym.

    Aromat: początkowo nie wyczułem wędzenia, bardziej tony palone od ciemnego słodu, tony wędzenia subtelne
    Piana - umiarkowanie wysoka, nietrwała, praktycznie nic nie pozostawia
    Barwa - bardzo ciemny brąz, pod światło klarowne
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodna czekolada, dość wyraźne palone słody, trochę kawowe - z lekką goryczką i delikatnym kwaskiem, delikatna, leciutkie wędzenie, minimalna suszona śliwka, subtelna goryczka chmielowa
    Treściwość - pełne.

    Miłośnicy wędzenia w stylu Schlenkerli (używającej tego samego wędzonego słodu) mogą być zawiedzeni.

    Piwo jest eleganckie, złożone, zbudowane z różnych niuansów typowych dla ciemnych słodów, gdzie wędzoność podkreśla palone tony a całość jest elegancko zbalansowana. Łagodne ale bogate i pełne w smaku. Bardzo dobre piwo.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X