Dość znany browar z Hofu (Górna Frankonia, blisko granicy z Czechami).
Jest to wielozbożowy ejl. Czyli górna fermentacja, ale całość w klimatach bawarskich.
Słody - jęczmień, pszenica, żyto, orkisz
alk. 5.6%
Srebro na którymś European Beer Star, ale na stronie : http://www.meinel-braeu.de/ się nim raczej nie chwalą.
Aromat - owocowa kwaskowość
Piana - umiarkowana, dość nietrwała, zostaje koronka
Barwa - złoto-pomarańczowa, mętna (niefilt.)
Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musujące
Smak - rześkie, kwaskowe cytrusy, korzenność z lekką żytnią szorstkością, trochę drożdży, troszkę innych owoców
Treściwość - pełne
Taki bawarski ejl znacznie bliżej mu do klasycznego weizena czy roggena niż do brytyjskich czy amerykańskich interpretacji stylu. Całość rześka, owocowo-kwaskowa, pijalna, ale bez specjalnych zachwytów.
Jest to wielozbożowy ejl. Czyli górna fermentacja, ale całość w klimatach bawarskich.
Słody - jęczmień, pszenica, żyto, orkisz
alk. 5.6%
Srebro na którymś European Beer Star, ale na stronie : http://www.meinel-braeu.de/ się nim raczej nie chwalą.
Aromat - owocowa kwaskowość
Piana - umiarkowana, dość nietrwała, zostaje koronka
Barwa - złoto-pomarańczowa, mętna (niefilt.)
Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musujące
Smak - rześkie, kwaskowe cytrusy, korzenność z lekką żytnią szorstkością, trochę drożdży, troszkę innych owoców
Treściwość - pełne
Taki bawarski ejl znacznie bliżej mu do klasycznego weizena czy roggena niż do brytyjskich czy amerykańskich interpretacji stylu. Całość rześka, owocowo-kwaskowa, pijalna, ale bez specjalnych zachwytów.
Comment