Meinel-Bräu, Körnla

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12722

    Meinel-Bräu, Körnla

    Dość znany browar z Hofu (Górna Frankonia, blisko granicy z Czechami).

    Jest to wielozbożowy ejl. Czyli górna fermentacja, ale całość w klimatach bawarskich.
    Słody - jęczmień, pszenica, żyto, orkisz

    alk. 5.6%

    Srebro na którymś European Beer Star, ale na stronie : http://www.meinel-braeu.de/ się nim raczej nie chwalą.

    Aromat - owocowa kwaskowość
    Piana - umiarkowana, dość nietrwała, zostaje koronka
    Barwa - złoto-pomarańczowa, mętna (niefilt.)
    Wysycenie - dość wysokie, wyraźnie musujące
    Smak - rześkie, kwaskowe cytrusy, korzenność z lekką żytnią szorstkością, trochę drożdży, troszkę innych owoców
    Treściwość - pełne

    Taki bawarski ejl znacznie bliżej mu do klasycznego weizena czy roggena niż do brytyjskich czy amerykańskich interpretacji stylu. Całość rześka, owocowo-kwaskowa, pijalna, ale bez specjalnych zachwytów.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12722

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X