Waldhaus, Hopfensturm

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    Waldhaus, Hopfensturm

    4,9% alk.

    Ze strony internetowej:

    Zum 500. Jahrestag des deutschen Reinheitsgebots haben wir mit dem Waldhaus Hopfensturm eine außergewöhnliche Bierspezialität für Sie kreiert.


    dowiedziałem się, że to pale ala - Germanys Best Pale Ale 2017

    Piwo było dwukrotnie chmielone na zimno. Dodatkowo użyto 8 rodzajów niemieckich chmieli, czy zatem nazwa Hopfensturm będzie miała swoje odzwierciedlenie w konsumpcji?

    Aromat - jest chmiel, nawet łagodny cytrus, ale nic w podwójnych dawkach
    Piana - umiarkowanie wysoka, średniotrwała, zostaje trochę na szkle
    Barwa -słomkowa
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - łagodny cytrus, dość wyraźna goryczka ładnie się komponują, łagodna czysta słodowa podstawa, przyjemna całkiem długa goryczka na finiszu
    Treściwość - umiarkowana pełnia

    Jeśli jest jest to górna fermentacja, to jest to świetny przykład na jak uwarzyć górnofermentacyjnego pils Piwo czyste, eleganckie, z bardziej owocowym i mniej ziołowym niż klasycznym pilsie chmieleniem. Jakiejś burzy i uderzenia chmielowego jednak nie ma, bardziej przyjemny wiosenny rześki, chmielowy kapuśniaczek.

    Lubię piwa z tego znanego "szwarcwaldzkiego" browaru, ale ich klasyki w swojej kategorii wywarły na mnie w sumie lepsze wrażenie. Mimo to nie miałbym najmniejszych problemów z wchłonięciem więcej liczby tych buteleczek 0,33 l. Hopfensturma.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12695

    #2
    Fotografia:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X