Piwo uwarzone w górnobawarskim browarze Schnitzlbaumer
Początkowo myślałem, że to kontraktowiec, ale firma zarejestrowana na browar.
Po chwili szperania w internecie odkryłem, że w 2014 roku rodzina Schnitzlbaumer
sprzedała browar, bo dzieci nie były zainteresowane jego prowadzeniem. Nowy właściciel - Philipp Frauendörfer skończył browarnictwo w Weihenstephan i z żoną prowadzą teraz browar a wraz z dwoma kolegami interesują
się piwami kraftowymi i stąd pomysła na:
A piwko kupiłem w dziale sprzedaży browaru w Traunstein.
16,5% alk. 6,4% alk.
Aromat - owocowa-żywiczna chmielowość, potem trochę ciastkowych słodów (ale dużo mniej)
Piana - wysoka, trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto wpadające w pomarańcz, zmętnione, niefiltrowane
Wysycenie - dość wysokie, podszczypuje
Smak - cytrusy, troszkę żywic, wyraźna goryczka (66 IBU), alkohol lekko rozgrzewa na finiszu
Treściwość - pełne
Przyjemny ejl - ewidentnie nawiązuje do amerykańskich wzorców, co w Bawarii nie jest takie częste (spośród kraftowych projektów w tym regionie sporo ejli opartych jest na miejscowych odmianach chmieli).
Mam nadzieję, że uda mi się trafić na pozostałe piwa z tego projektu
Początkowo myślałem, że to kontraktowiec, ale firma zarejestrowana na browar.
Po chwili szperania w internecie odkryłem, że w 2014 roku rodzina Schnitzlbaumer
sprzedała browar, bo dzieci nie były zainteresowane jego prowadzeniem. Nowy właściciel - Philipp Frauendörfer skończył browarnictwo w Weihenstephan i z żoną prowadzą teraz browar a wraz z dwoma kolegami interesują
się piwami kraftowymi i stąd pomysła na:
A piwko kupiłem w dziale sprzedaży browaru w Traunstein.
16,5% alk. 6,4% alk.
Aromat - owocowa-żywiczna chmielowość, potem trochę ciastkowych słodów (ale dużo mniej)
Piana - wysoka, trwała, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto wpadające w pomarańcz, zmętnione, niefiltrowane
Wysycenie - dość wysokie, podszczypuje
Smak - cytrusy, troszkę żywic, wyraźna goryczka (66 IBU), alkohol lekko rozgrzewa na finiszu
Treściwość - pełne
Przyjemny ejl - ewidentnie nawiązuje do amerykańskich wzorców, co w Bawarii nie jest takie częste (spośród kraftowych projektów w tym regionie sporo ejli opartych jest na miejscowych odmianach chmieli).
Mam nadzieję, że uda mi się trafić na pozostałe piwa z tego projektu
Comment