Browar z Górnej Bawarii.
Alk 5,7%
Ekstr. 13,2% choć na necie podają 13,6%
Aromat - słodowy z owocowym profilem (słodko-kwaskowy), chmielu ciut ciut
Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - średnie, łagodnie musuje
Smak - wyraźna słodowa baza ze słodszymi owocami, lekkim owocowym kwaskiem, na finiszu dość wyraźna (jak na styl goryczka), długa - jednak to nie ona odgrywa tu główną rolę oczywiście
Treściwość - zdecydowanie pełne, nawet ciężkawe
Sładkawe, wyraźna pełnia, solidne ale dość monotonne mimo pewnej złożoności to ten słodszy profil dominuje. Festbier jednak moim zdaniem taki powinien być(choć trafiłem dużo lżejsze w Bawarii) jako najtreściwsza wersja (obok marcowych) niemieckich lagerów (vollbier) przed koźlakami.
tak widzę bawarską klasykę pod względem treści: schankbier [jeszcze nie lager] -> helles ->/= pils -> export helles -> festbier/marzen -> bock -> doppelbock.
Alk 5,7%
Ekstr. 13,2% choć na necie podają 13,6%
Aromat - słodowy z owocowym profilem (słodko-kwaskowy), chmielu ciut ciut
Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - średnie, łagodnie musuje
Smak - wyraźna słodowa baza ze słodszymi owocami, lekkim owocowym kwaskiem, na finiszu dość wyraźna (jak na styl goryczka), długa - jednak to nie ona odgrywa tu główną rolę oczywiście
Treściwość - zdecydowanie pełne, nawet ciężkawe
Sładkawe, wyraźna pełnia, solidne ale dość monotonne mimo pewnej złożoności to ten słodszy profil dominuje. Festbier jednak moim zdaniem taki powinien być(choć trafiłem dużo lżejsze w Bawarii) jako najtreściwsza wersja (obok marcowych) niemieckich lagerów (vollbier) przed koźlakami.
tak widzę bawarską klasykę pod względem treści: schankbier [jeszcze nie lager] -> helles ->/= pils -> export helles -> festbier/marzen -> bock -> doppelbock.
Comment