Browar z Górnej Bawarii o którym ciekawie pisał Abernacka:
Stammwürze 13,5° – Alkoholgehalt 5,8 Vol. %
Browar nie ma wyjątkowo długiej historii, bo działa od połowy lat 30-tych, ale
Ursprung warzą według receptury z tamtego okresu.
Aromat - drożdże, ziarno, chleb, przyprawy, ciut chmielu, minimalny banan
Piana - wysoka, szybko opada do trwalszego kożuszka, zostaje na szkle
Barwa - mętny bursztyn
Wysycenie - na pszenicę raczej niskie, ale musuje przyjemnie
Smak - drożdżowo-owocowy kwasek w kierunku śliwki, chlebowość z przypieczoną skórką, delikatna korzenność, finisz z mocno wyraźną jak na styl i długą goryczką
Treściwość - średnia
Mam wrażenie, że niektóre piwa z klasycznych bawarskich browarów warzą weizeny z nieco mniejszym udziałem zasypu pszenicznego, zazwyczaj z wyższą domieszką słodów ciemniejszych. Tu nazwa Ursprung też wskazuje na tradycję, źródło itp. Całość przypomina mi inne tego typu piwa z tego regionu:
Weissbräu Freilassing
i Auer z Berghausen:
Całość smaczna i dobrze pijalna.
Stammwürze 13,5° – Alkoholgehalt 5,8 Vol. %
Browar nie ma wyjątkowo długiej historii, bo działa od połowy lat 30-tych, ale
Ursprung warzą według receptury z tamtego okresu.
Aromat - drożdże, ziarno, chleb, przyprawy, ciut chmielu, minimalny banan
Piana - wysoka, szybko opada do trwalszego kożuszka, zostaje na szkle
Barwa - mętny bursztyn
Wysycenie - na pszenicę raczej niskie, ale musuje przyjemnie
Smak - drożdżowo-owocowy kwasek w kierunku śliwki, chlebowość z przypieczoną skórką, delikatna korzenność, finisz z mocno wyraźną jak na styl i długą goryczką
Treściwość - średnia
Mam wrażenie, że niektóre piwa z klasycznych bawarskich browarów warzą weizeny z nieco mniejszym udziałem zasypu pszenicznego, zazwyczaj z wyższą domieszką słodów ciemniejszych. Tu nazwa Ursprung też wskazuje na tradycję, źródło itp. Całość przypomina mi inne tego typu piwa z tego regionu:
Weissbräu Freilassing
i Auer z Berghausen:
Całość smaczna i dobrze pijalna.
Comment