Nowy (z 2016 r.) minibrowar w Ludwigslust (Meklemburgia-Pomorze Przednie) znajduje się na terenie okazałego zespołu pałacowego.
Alexandrines Sommerfrische to piwo pszeniczne z użyciem chmieli Lemon Drop (USA) oraz Mandarina (Niemcy)
Ekstr. 13%
Alk. 4,5% (na ecie przyznają się do 5%)
Aromat - drożdżowy, trochę ulotnych cytrusów, potem słodowe tony owocowe
Piana - umiarkowanie wysoka z średnią trwałością
Barwa - herbaciano-ciemnozłota, zmętniona
Wysycenie - wysokie, musujące
Smak - na początek cytrusy z drożdżowym kwaskiem, wyraźna słodowa podstawa ale bez wyraźniejszych walorów smakowych, ale raczej bez bananów, wyraźna drożdżowość, z której na finiszu wydobywają się łagodne tony goździka
Treściwość - wyższa
Myślałem, że to pszenica na wzór amerykański, ale nie do końca tak wyszło. Kwaskowe i cytrusowe tony są nawet rześkie i przyjemne, ale potem jest dość ciężko i bez finezji. Z biegiem picia wydaje się fajniejsze, ale mnie nie przekonuje.
Alexandrines Sommerfrische to piwo pszeniczne z użyciem chmieli Lemon Drop (USA) oraz Mandarina (Niemcy)
Ekstr. 13%
Alk. 4,5% (na ecie przyznają się do 5%)
Aromat - drożdżowy, trochę ulotnych cytrusów, potem słodowe tony owocowe
Piana - umiarkowanie wysoka z średnią trwałością
Barwa - herbaciano-ciemnozłota, zmętniona
Wysycenie - wysokie, musujące
Smak - na początek cytrusy z drożdżowym kwaskiem, wyraźna słodowa podstawa ale bez wyraźniejszych walorów smakowych, ale raczej bez bananów, wyraźna drożdżowość, z której na finiszu wydobywają się łagodne tony goździka
Treściwość - wyższa
Myślałem, że to pszenica na wzór amerykański, ale nie do końca tak wyszło. Kwaskowe i cytrusowe tony są nawet rześkie i przyjemne, ale potem jest dość ciężko i bez finezji. Z biegiem picia wydaje się fajniejsze, ale mnie nie przekonuje.
Comment