Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Original Ritterguts Gose

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Reichenbrand, [Ritterguts Gose] Original Ritterguts Gose

Ciekawa saksońska współpraca. Odwołujące się do tradycyjnej 200-letniej receptury gose kontraktowego Ritterguts Gose z Borny, warzone w sięgającym historią drugiej połowy XIX browarze Reichenbrand z Lipska. Styl Gose, wywodzący się właśnie z tych rejonów Niemiec to jeden z najstarszych piwnych styli - w dokumentach to piwo wspomniane było po raz pierwszy w XIV wieku, choć według legendy chwalił je już prawie 400 lat wcześniej dobrze znany również z historii Polski cesarz Otton III.
    Gose, czyli kwaśne piwo pszeniczne z dodatkiem soli i kolendry w recenzowanym tutaj przypadku ma 4,7% alkoholu. Piwo zdobyło kilka nagród, w tym na prestiżowym World Beer Awards.

Barwa złoto-bursztynowa. Mętna, bo piwo jest nieklarowane.
    Biała piana. Króciutka. Po 3 minutach resztki szumowinki i cieniutka obrączka wokół szkła.
    W zapachu nie ma jakichś wybitnych, intensywnych nut. Jest trochę słodów, lekki kwasek, wyczuwalna kolendra i to w zasadzie tyle.
    Smak za to mocno orzeźwiający. Limonkowa cierpkawa kwaśność oraz sól buduje profil i stanowi o charakterze piwa. W dalszym planie słodowe i pszeniczne nastroje a także delikatny ziołowy odcień, który można pewnie nazwać kolendrowym. Goryczki brak, bo i tak nie jest tutaj potrzebna. W posmakach utrzymują się długo charakterystyczne pszeniczne nuty.
    Nagazowanie średnie w kierunku wyższego.
    Butelka 500ml z estetyczną etykietą, na której jegomość w cylindrze i szklanką w dłoni na tle kolby laboratoryjnej. Czyżby autor receptury? Motyw powtórzony na owijce i na kapslu.

Nie mam zbyt dużych doświadczeń dotyczących stylu gose (w moich notatkach wyczytałem, że wypiłem do tej pory raptem trzy egzemplarze), ale mogę z czystym sumieniem napisać, że Original Ritterguts Gose jest świetnym kwasiurem. Zapewne gdyby był dostępny w co trzecim sklepie, trafiałby regularnie do mojej szklanki. Zwłaszcza latem. Piwo idealne do sesyjnej degustacji po całym dniu pracy. Po odjęciu punktów za pianę i aromat zostaje 9 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12561

Wygląda na to, że parę lat temu przenieśli się z warzeniem kilkanaście kilometrów z Brauhaus Hartmannsdorf do Chemnitz (Reichenbrandt).

Comment

• wpadzio
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2011.06
      • 2654

Owszem Darku, podają tę informację na swojej oficjalnej stronie.
      Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
      Serviatus status brevis est
      3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2736

Piwo zakupione w Marii w Krakowie. Butelka 0,5l. Moc 4,7%, ekstrakt? Piwo o barwie pomarańczowo-bursztynowej, mocno mętne. Piana lekko beżowa, drobna, duża lecz dość szybko opadająca z głośnym szumem. Po krótkim czasie pływają już tylko resztki. Zapach owocowy, lekko zbożowy, kwaśny. Sól w zapachu wyraźna. Zapach taki między średnim a mocnym, ładny. Smak zbożowy, owocowy, wyraźnie słony, lekko kwaskowy, odrobinę cierpki. Da się wyczuć lekką minimalną goryczkę. Posmak średni. Wysycenie przeciętne. Opakowanie (jak na foto wpadzio) ładne i starannie wykonane. Ładny dedykowany kapsel. Zwyczajem niemieckim niestety brak zawartości ekstraktu. Bardzo smaczne piwo. Aż chce się go duszkiem pić. Dobrze orzeźwiające. Po raz któryś się przekonałem, że dziwne archaiczne style to moje klimaty. Piwo oceniam na 5 (1 – 6).
        Last edited by MarcinKa; 2020-03-02, 23:28.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

Przetwarzanie...
        X