Klüvers, Röker

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12895

Klüvers, Röker

Browar restauracyjny w Neustadt in Holstein (Szlezwik-Holsztyn) działający od 1973 roku.

Röker to wędzony lager o zaw. alk. 5,0%

W zasypie 40% procent słodu wędzonego buczyną:

Aromat - słodowy z łagodnymi tonami wędzonymi
    Piana - wysoka, gęsta czapa, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - zmętnione złoto
    Wysycenie - średnio-wysokie, musujące
    Smak - słodowy z raczej umiarkowaną wędzonką, minimalnymi drożdżami i z wyraźniejszym chmielowo-goryczkowym finiszem. Łagodna goryczka zostaje na dłużej w ustach.
    Treściwość - pełne

Zbalansowane, dobrze pijalne piwko, gdzie wędzenie to jeden ze smakowych komponentów a nie motyw przewodni (choć mimo to odbiło mi się grillem). Piwo uwarzone na sprzęcie Kaspara Schulza o ile pamiętam i z udziałem słodu od Weyermanna. Może dlatego, iż mimo, że z północnych Niemiec bardzo przypomina wiele frankońskich wędzonek. Sesyjne, dobre.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12895

Fotografia:
    Attached Files

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Flensburger, Strand-Lager
      darekd
      Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
      2025-01-19, 00:56
    • darekd
      Klüvers, Bock
      darekd
      Browar restauracyjny w Neustadt in Holstein (Szlezwik-Holsztyn) działający od 1973 roku.

Ekstr. 16,5%
      Alk. 6,5%

https://kluevers.com/kluevers-bock.html

Aromat - słodowy, karmelowy, delikatny chleb
      Piana - dość wysoka, zwarta, trwalsza, trochę...
      2018-10-22, 17:16
    • darekd
      Klüvers,Rotbier
      darekd

11,5% ekstr.
      4,7% alk.

https://kluevers.com/kluevers-rotbier.html

Aromat - na początek lekki chmiel (Saphir), potem już dominuje słód pod postacią lekko podpieczonego...
      2018-09-09, 23:19
    • darekd
      Klüvers, Seegang
      darekd

Na stałe warzą głównie klasykę. Sezonowo ejle też, ale ja trafiłem na piwo z algami "palmaria palmata" zwanymi też dulse. Pogrzebałem w necie i dowiedziałem się, że mają zbawienny...
      2018-08-22, 23:16
    • darekd
      Klüvers, Heimat
      darekd

Ekstr. 12,9 - 13,0%
      Alk. 5,2%

Aromat - słodowy, ciut słodszych herbtników
      Piana - zdecydowanie wysoka, gęsta, trwała, zostaje na szkle
      Barwa - herbaciano-ciemnozłota,...
      2018-08-21, 18:08
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...