Browar restauracyjny w Neustadt in Holstein (Szlezwik-Holsztyn) działający od 1973 roku.
Röker to wędzony lager o zaw. alk. 5,0%
W zasypie 40% procent słodu wędzonego buczyną:
Aromat - słodowy z łagodnymi tonami wędzonymi
Piana - wysoka, gęsta czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - średnio-wysokie, musujące
Smak - słodowy z raczej umiarkowaną wędzonką, minimalnymi drożdżami i z wyraźniejszym chmielowo-goryczkowym finiszem. Łagodna goryczka zostaje na dłużej w ustach.
Treściwość - pełne
Zbalansowane, dobrze pijalne piwko, gdzie wędzenie to jeden ze smakowych komponentów a nie motyw przewodni (choć mimo to odbiło mi się grillem). Piwo uwarzone na sprzęcie Kaspara Schulza o ile pamiętam i z udziałem słodu od Weyermanna. Może dlatego, iż mimo, że z północnych Niemiec bardzo przypomina wiele frankońskich wędzonek. Sesyjne, dobre.
Röker to wędzony lager o zaw. alk. 5,0%
W zasypie 40% procent słodu wędzonego buczyną:
Aromat - słodowy z łagodnymi tonami wędzonymi
Piana - wysoka, gęsta czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - zmętnione złoto
Wysycenie - średnio-wysokie, musujące
Smak - słodowy z raczej umiarkowaną wędzonką, minimalnymi drożdżami i z wyraźniejszym chmielowo-goryczkowym finiszem. Łagodna goryczka zostaje na dłużej w ustach.
Treściwość - pełne
Zbalansowane, dobrze pijalne piwko, gdzie wędzenie to jeden ze smakowych komponentów a nie motyw przewodni (choć mimo to odbiło mi się grillem). Piwo uwarzone na sprzęcie Kaspara Schulza o ile pamiętam i z udziałem słodu od Weyermanna. Może dlatego, iż mimo, że z północnych Niemiec bardzo przypomina wiele frankońskich wędzonek. Sesyjne, dobre.
Comment