Restauracyjny browar z Meklenburgii-Pomorza Przedniego.
12% ekstr.
4,9% alk.
32 IBU
Chmiele: Perle (D), Cluster (US), Wakatu (NZ)
Aromat - palony słód, trochę razowego chleba
Piana - kremowa, zwarta, wysoka czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - smolista, nieprzejrzysta (niefiltrowane), pod światło tony bardzo ciemnego brązu
Wysycenie - łagodne, delikatnie musuje
Smak - palone tony bez kwasku, na początku trochę razowego chleba, potem wyraźniejsza goryczka (też nieco chmielowa) zmiękczone przez łagodne tony wanilii. Finisz dość długi palono-goryczkowy
Treściwość - pełne piwo
Po wypiciu kilku ich piw klasycznych i z serii "klasycznej" dochodzę do wniosku, że te klasyczne są w swoich kategoriach bardziej trzymają się stylu. Ich "schwarz" to "rasowe" czarne piwo z charakterem. W tym stoucie (podobnie jak w brown ejlu)
kombinują z chmielami, które w tych stylach nie odgrywają zdecydowanej roli. W tym wypadku wyszła taka hybryda schwarzbiera i stoutu. Nie do końca trzyma się stylu, ale mimo to fajne piwo.
12% ekstr.
4,9% alk.
32 IBU
Chmiele: Perle (D), Cluster (US), Wakatu (NZ)
Aromat - palony słód, trochę razowego chleba
Piana - kremowa, zwarta, wysoka czapa, trwała, zostaje na szkle
Barwa - smolista, nieprzejrzysta (niefiltrowane), pod światło tony bardzo ciemnego brązu
Wysycenie - łagodne, delikatnie musuje
Smak - palone tony bez kwasku, na początku trochę razowego chleba, potem wyraźniejsza goryczka (też nieco chmielowa) zmiękczone przez łagodne tony wanilii. Finisz dość długi palono-goryczkowy
Treściwość - pełne piwo
Po wypiciu kilku ich piw klasycznych i z serii "klasycznej" dochodzę do wniosku, że te klasyczne są w swoich kategoriach bardziej trzymają się stylu. Ich "schwarz" to "rasowe" czarne piwo z charakterem. W tym stoucie (podobnie jak w brown ejlu)
kombinują z chmielami, które w tych stylach nie odgrywają zdecydowanej roli. W tym wypadku wyszła taka hybryda schwarzbiera i stoutu. Nie do końca trzyma się stylu, ale mimo to fajne piwo.
Comment