Środkowa Frankonia. Piwo warzone znowu od 1972 roku w browarze, którego tradycja sięga 1663 r. a obecnie związany jest z jedenastą generacją rodziny Hofmann
Ekstr. 12,5%
Alk. 5,2% według strony www. Ne ecie: 5,4%
Aromat - przed wszystkim wyraźny razowy chleb. W tle trochę akcentów palonych i nieco karmelowych
Piana - umiarkowana, trwała
Barwa - brązowa z mocniejszą herbatą, klarowna
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - chleb razowy, kwaskowy, lekka słodycz ciemnego chleba, całkiem wyraźna goryczka, nieco ziołowa, na finiszu może nieco palona, długa
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Taki ciemniaczek, gdzie słód monachijski dominuje. Nie za ciemne, bez większej paloności itp. za to razowy chleb fajny - przykład na to, że dunkel (ciemne) to inne piwo niż "schwarz" (czarne) - bo czasami nawet w kraju tych piw różnica jest nieco rozmyta. Życzę im, żeby to piwo warzyli przez kolejne jedenaście pokoleń Porządne, smaczne, sesyjne piwo.
Ekstr. 12,5%
Alk. 5,2% według strony www. Ne ecie: 5,4%
Aromat - przed wszystkim wyraźny razowy chleb. W tle trochę akcentów palonych i nieco karmelowych
Piana - umiarkowana, trwała
Barwa - brązowa z mocniejszą herbatą, klarowna
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - chleb razowy, kwaskowy, lekka słodycz ciemnego chleba, całkiem wyraźna goryczka, nieco ziołowa, na finiszu może nieco palona, długa
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Taki ciemniaczek, gdzie słód monachijski dominuje. Nie za ciemne, bez większej paloności itp. za to razowy chleb fajny - przykład na to, że dunkel (ciemne) to inne piwo niż "schwarz" (czarne) - bo czasami nawet w kraju tych piw różnica jest nieco rozmyta. Życzę im, żeby to piwo warzyli przez kolejne jedenaście pokoleń Porządne, smaczne, sesyjne piwo.
Comment