Riedenburger, Dolden Bock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12568

    Riedenburger, Dolden Bock

    Dollnobawarski browar - kolejne ich piwo z serii "Dolden" czyli jak się domyślam chmiel dodany w formie szyszki a nie granulatu.

    Pszeniczny doppelbock

    Stammwürze 18,5 %
    Alkoholgehalt 7,9 % Vol.

    Entdecke die Vielfalt handwerklich gebrauter Biere von Riedenburger. Erfahre mehr über unsere nachhaltige Brauerei und genieße erstklassigen Geschmack aus Bayern.


    Aromat - chmielowa kwiatowość, potem dominują owoce, trochę cierpkie śliwki, susz owocowy, lekka drożdżowa korzenność, minimalnie karmel
    Piana - dość wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała z koronką, osiada na szkle
    Barwa - bardzo jasny brunatny/ brudny beż, zdecydowanie zmętniona
    Wysycenie - wysokie, musuje i podszczypuje
    Smak - piwo jest dubeltowym koźlakiem na dodatek dubeltowo potraktowanych chmielem. Sporo jak na styl goryczki i aż trochę parzy od chmielu. Jednak ładnie to współgra z cięższym profilem piwa i przełamuje wyraźne akcenty słodszych, suszonych owoców. W tle lekki owocowy kwasek, lekkie drożdże i kropelka karmelu. Na delikatnie rozgrzewającym finiszu goryczka już łagodnieje.
    Treściwość - zdecydowanie pełne, ale wysokie wysycenie i chmielenie zmniejszają to uczucie.

    Całkiem oryginalny ten koźlak. Może nie rewelacyjne, ale niezłe i dobrze pijalne piwo zimowe
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12568

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12568

      #3
      To samo piwo, ale przeleżakowało ponad rok (nieco poza termin). Chmiel już nie tak wyraźny, bardziej rozgrzewająca korzenność, susz owocowy w postaci wyraźniej suszonej moreli. Finisz rozgrzewający. Zrobiło się bardziej klasycznie, końcowa ocena bez zmian.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X