Browar z Badenii-Wirtembergii, historycznej Szwabii, na której tradycje piwowarskie się odwołują na swej oldskulowej ecie. Bardziej współczesna etykieta wygląda tak:
piwa te same raczej, bo parametry takie same:
12% ekstr.
5,2%
Browar dobrych parę lat temu etykietował swoje piwa dla Jabłonowa i to wtedy był u nas hit i wywoływał takie oto dyskusje, to były czasy
Aromat - lekki słód, trochę chmielu w tonach kwiatowych, ale całość taka sobie
Piana - wysoka, nie jest zbyt trwała, na dłużej lekki kożuszek
Barwa - słomkowa, klarowna
Wysycenie - średnie
Smak - lekki słód, bez specjalnego wyrazu, ale za to profil chmielowy całkiem ciekawy, kwiatowy, z długą dość wyraźną goryczką. W tym stylu to raczej powinno być odwrotnie, szkoda że nie sięgnąłem po ich pilsa.
Treściwość - umiarkowana, jak na typ "export" to nawet brakuje pełni.
Proste piwo z niższej półki. Zakupione w jakimś lokalnym getrenku za jakieś ok. 2,5 złotego, co nawet na nasze zarobki jest tanio, a tubylec za swoją pensję może kupić tego piwa cysternę lub dwie. A i tak lepsze od całego tabunu naszych dużo i coraz bardziej droższych klasyków.
To się chyba nigdy nie zmieni...
piwa te same raczej, bo parametry takie same:
12% ekstr.
5,2%
Browar dobrych parę lat temu etykietował swoje piwa dla Jabłonowa i to wtedy był u nas hit i wywoływał takie oto dyskusje, to były czasy
Aromat - lekki słód, trochę chmielu w tonach kwiatowych, ale całość taka sobie
Piana - wysoka, nie jest zbyt trwała, na dłużej lekki kożuszek
Barwa - słomkowa, klarowna
Wysycenie - średnie
Smak - lekki słód, bez specjalnego wyrazu, ale za to profil chmielowy całkiem ciekawy, kwiatowy, z długą dość wyraźną goryczką. W tym stylu to raczej powinno być odwrotnie, szkoda że nie sięgnąłem po ich pilsa.
Treściwość - umiarkowana, jak na typ "export" to nawet brakuje pełni.
Proste piwo z niższej półki. Zakupione w jakimś lokalnym getrenku za jakieś ok. 2,5 złotego, co nawet na nasze zarobki jest tanio, a tubylec za swoją pensję może kupić tego piwa cysternę lub dwie. A i tak lepsze od całego tabunu naszych dużo i coraz bardziej droższych klasyków.
To się chyba nigdy nie zmieni...
Comment