Kämper Bräu, BirnBamBier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12564

    Kämper Bräu, BirnBamBier

    Browar z Górnej Bawarii pomiędzy Monachium a Landshut ma krótką historię.
    Założył go Patrick Mengelkamp, piwowar który ze swoją pasją startował w domowej piwnicy.
    W 2016 założył własny browar:





    Pomimo, że "kraftowy" to stawia na bawarską tradycję i takie piwa. Piwo na miejscowych składnikach, dojrzewające w otwartych kadziach.

    BirnBamBier to starkbier, mocne piwo dolnej fermentacji. 6,9% alk.

    Aromat - słodowy, suszone (i nie tylko) owoce, lekko słodki, przyjemny
    Piana - średnia z dłuższą koronką
    Barwa - zmętniona herbata
    Wysycenie - dość wysokie, musujące
    Smak - pełna, gęsta słodowa podstawa (ale nie koźlakowa) z całą gamą owocowych akcentów z przyjemną cierpkością - śliwki. Potem gruszki, suszone jabłka, rodzynki; lekko palone, delikatny karmel. Alkohol łagodnie rozgrzewa i nasuwają się troszkę skojarzenia z jabłkowym calvadosem. Na finiszu bardzo łagodna i nieco podpalana goryczka.

    Bardzo ciekawy balans owocowej cierpkości i czegoś co przypomina przetwory z suszonych owoców (gęstych , nieco słodkich i ciut palonych).

    Czy mocny lager (a nie koźlak) może być ciekawym piwem? To piwo jest tego potwierdzeniem, czuć dobrą rękę piwowara. Bardzo fajne piwko.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12564

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X