Faust, Jahrgangsbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    Faust, Jahrgangsbock

    Faust to browar z Miltenberga w bawarskiej Dolnej Frankonii, niedaleko granicy z Hesją.



    Mój Jahrgangsbock (dubeltowy koźlak) to edycja z 2016 r.

    Na stronie podają, że ekstrakt zawiera się w przedziale 18,5 - 18,9%
    a alk. 7-8%. Mój egzemplarz miał 7,5%

    Aromat - karmel, ciut marcepanowy, suszone i kandyzowane owoce, nutka szlachetnego destylatu.
    Piana - średnia, dość zwarta, niezbyt trwała, ale nie znika całkiem (drobny kożuszek i grubsza koronka)
    Barwa - herbaciano/brązowo/rubinowa, klarowna
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - karmel (albo bardziej likier karmelowy), lekko palone tony, suszone owoce z łagodną słodyczą, alkohol przyjemnie podkreśla powyższe smaczki przyjemnie rozgrzewając i nie zaburzając smaku. Finisz z muśnięciem chmielowej goryczki, lekko palony, długi, rozgrzewający i żywy.
    Treściwość - zdecydowanie pełne, wręcz gęste

    Świetne, kapitalne piwo!
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12563

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12563

      #3
      Edycja 2017

      Wydaje mi się, że jest to nieco lżejsze (mniej treściwe) piwo (na ecie ten sam alk. 7,5%). Jest gładkie, bez posmaków alkoholu, na finiszu rozgrzewa .

      Z różnic - piana nietrwała i znika praktycznie całkiem, leciutkie zmętnienie jeśli chodzi o barwę. W smaku ciut mniej karmelu, praktycznie bez palonych odcieni. Nieco wyraźniejsze owoce (suszone, potem kandyzowane, minimalny kwasek)

      W zeszłym roku wywarło na mnie większe wrażenie. Teraz tak pomiędzy oceną dobrą a bardzo dobrą.

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12563

        #4
        Edycja 2017:
        Attached Files

        Comment

        Przetwarzanie...
        X