Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, gdzie tradycja warzenia sięga w.w daty. Od 1940 należy do rodziny Glaab. W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972! Może dlatego jako mały browar dotrwał do reprywatyzacji w 1990.
Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane, rozlewane do litrowych butli z krachlą.
11,7% alk.
Alk. 5,0%
Chmiele - Taurus i Perle
Aromat - drożdżowy z tonami lekkiej zbożowej słodowości
Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
Wysycenie - mocno wysokie (jak na kellera za wysokie), wyraźnie musujące
Smak - drożdżowy kwasek, suszone ziarno, trochę chleba, umiarkowana ziołowa goryczka, wyraźniejsza na finiszu
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Smaczne piwo. Efekt nieco psuje zbyt wysokie wysycenie, na szczęście to butla 1 l., którą opróżnia się z przyjemnością.
Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane, rozlewane do litrowych butli z krachlą.
11,7% alk.
Alk. 5,0%
Chmiele - Taurus i Perle
Aromat - drożdżowy z tonami lekkiej zbożowej słodowości
Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
Wysycenie - mocno wysokie (jak na kellera za wysokie), wyraźnie musujące
Smak - drożdżowy kwasek, suszone ziarno, trochę chleba, umiarkowana ziołowa goryczka, wyraźniejsza na finiszu
Treściwość - łagodniejsza pełnia
Smaczne piwo. Efekt nieco psuje zbyt wysokie wysycenie, na szczęście to butla 1 l., którą opróżnia się z przyjemnością.
Comment