Wittichenauer, Glaabs Brauwerk 1356 Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Wittichenauer, Glaabs Brauwerk 1356 Kellerbier

    Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, gdzie tradycja warzenia sięga w.w daty. Od 1940 należy do rodziny Glaab. W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972! Może dlatego jako mały browar dotrwał do reprywatyzacji w 1990.

    Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane, rozlewane do litrowych butli z krachlą.
    11,7% alk.
    Alk. 5,0%
    Chmiele - Taurus i Perle

    Aromat - drożdżowy z tonami lekkiej zbożowej słodowości
    Piana - wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
    Wysycenie - mocno wysokie (jak na kellera za wysokie), wyraźnie musujące
    Smak - drożdżowy kwasek, suszone ziarno, trochę chleba, umiarkowana ziołowa goryczka, wyraźniejsza na finiszu
    Treściwość - łagodniejsza pełnia

    Smaczne piwo. Efekt nieco psuje zbyt wysokie wysycenie, na szczęście to butla 1 l., którą opróżnia się z przyjemnością.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X