Ten browar z Turyngii warzy aż trzy pilsy.
Jeden sezonowy ze świeżego chmielu, jeden opisywany tu:
https://www.browar.biz/forum/showthr...ght=Saalfelder co ma 11,7% ekstr. i ten tu, który ma 11,6% ekstr. i 4,8%alk.
Aromat - wyraźniejszy ziołowy chmiel, pod nim trochę tonów chlebowych
Piana - wysoka, niezbyt zwarta, ale trwała, z kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - wysokie, musujące
Smak - podobnie jak zapachu - ziołowość chmielowa z wyraźną goryczką, pod tym trochę chleba i suszonego ziarna. W ustach pozostaje wyraźniejsza goryczka, trochę trawiasta
Treściwość - pełna
Chyba w porównaniu z tamtym pilsem jest bardziej wytrawnie.
Dobre piwo, smakowało.
Jeden sezonowy ze świeżego chmielu, jeden opisywany tu:
https://www.browar.biz/forum/showthr...ght=Saalfelder co ma 11,7% ekstr. i ten tu, który ma 11,6% ekstr. i 4,8%alk.
Aromat - wyraźniejszy ziołowy chmiel, pod nim trochę tonów chlebowych
Piana - wysoka, niezbyt zwarta, ale trwała, z kożuszkiem, trochę zostaje na szkle
Barwa - słomkowa
Wysycenie - wysokie, musujące
Smak - podobnie jak zapachu - ziołowość chmielowa z wyraźną goryczką, pod tym trochę chleba i suszonego ziarna. W ustach pozostaje wyraźniejsza goryczka, trochę trawiasta
Treściwość - pełna
Chyba w porównaniu z tamtym pilsem jest bardziej wytrawnie.
Dobre piwo, smakowało.
Comment