Browar z Turyngii.
Piwo jak informuje eta i strona:
jest według receptury z 1922 roku nawiązującej do czeskiego stylu, a to osiągnięto dzięki dodatkowi słodu wiedeńskiego. Niestety od tamtego czasu Czesi dużo bardziej sięgają po słód karmelowy... Może przed wojną wiedeński był bardziej popularny. Typowy niemiecki pils do tej pory oparty jest nieraz nawet w 100% na słodzie pilzneńskim (stąd ich bardzo jasna barwa)
Ekstr. 12,5%
Alk. 4,9%
Aromat - słodowy, z delikatnym tostem, ciut chmieli
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała, z koronką
Barwa - złota
Wysycenie - dość wysokie, musujące
Smak - słody wyraźne, ale całość bardziej wytrawna. Jest lekki podpieczony chleb z bardzo współgrającą przyjemną, całkiem wyraźną goryczką, ziołową, długą
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobry, ciekawy klasyk
Piwo jak informuje eta i strona:
jest według receptury z 1922 roku nawiązującej do czeskiego stylu, a to osiągnięto dzięki dodatkowi słodu wiedeńskiego. Niestety od tamtego czasu Czesi dużo bardziej sięgają po słód karmelowy... Może przed wojną wiedeński był bardziej popularny. Typowy niemiecki pils do tej pory oparty jest nieraz nawet w 100% na słodzie pilzneńskim (stąd ich bardzo jasna barwa)
Ekstr. 12,5%
Alk. 4,9%
Aromat - słodowy, z delikatnym tostem, ciut chmieli
Piana - wysoka, zwarta, umiarkowanie trwała, z koronką
Barwa - złota
Wysycenie - dość wysokie, musujące
Smak - słody wyraźne, ale całość bardziej wytrawna. Jest lekki podpieczony chleb z bardzo współgrającą przyjemną, całkiem wyraźną goryczką, ziołową, długą
Treściwość - pełne piwo
Bardzo dobry, ciekawy klasyk
Comment