Böhmisch Brauhaus, Helles Vollbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    Böhmisch Brauhaus, Helles Vollbier

    Bardzo podobna historia (w okresie NRD) tego saksońskiego browaru, jak oddalonego o ok. 35 km browaru w Wittichenau:



    czyli upaństwowiony za komuny dopiero w l. 70-tych i po jej upadku reprywatyzowany.

    Böhmisch znaczy czeski i nawiązuje do stylu warzenia w XIX w., którego założyciele browaru chcieli się trzymać.

    Samo piwo to jedenastka (ekstr.) o zaw. alk. 4,5% alk.



    Aromat - drożdżowo-słodowowy
    Piana - wysoka, puszysta, trwała, niewiele zostaje na szkle
    Barwa - zmętniona cytrynowo-słomkowa
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - drożdżowy kwasek, stąd chlebowe odczucie odsłodowe. Goryczka delikatna ale z długim, przyjemnym finiszem
    Treściwość - pełne

    Przyzwoite piwko, bardziej to taki keller niż klasyczny helles. Piwo niefiltrowane a i może niepasteryzowane, choć termin spożycia stosunkowo długi.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12565

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X