Bardzo podobna historia (w okresie NRD) tego saksońskiego browaru, jak oddalonego o ok. 35 km browaru w Wittichenau:
czyli upaństwowiony za komuny dopiero w l. 70-tych i po jej upadku reprywatyzowany.
Böhmisch znaczy czeski i nawiązuje do stylu warzenia w XIX w., którego założyciele browaru chcieli się trzymać.
Samo piwo to jedenastka (ekstr.) o zaw. alk. 4,5% alk.
Aromat - drożdżowo-słodowowy
Piana - wysoka, puszysta, trwała, niewiele zostaje na szkle
Barwa - zmętniona cytrynowo-słomkowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - drożdżowy kwasek, stąd chlebowe odczucie odsłodowe. Goryczka delikatna ale z długim, przyjemnym finiszem
Treściwość - pełne
Przyzwoite piwko, bardziej to taki keller niż klasyczny helles. Piwo niefiltrowane a i może niepasteryzowane, choć termin spożycia stosunkowo długi.
czyli upaństwowiony za komuny dopiero w l. 70-tych i po jej upadku reprywatyzowany.
Böhmisch znaczy czeski i nawiązuje do stylu warzenia w XIX w., którego założyciele browaru chcieli się trzymać.
Samo piwo to jedenastka (ekstr.) o zaw. alk. 4,5% alk.
Aromat - drożdżowo-słodowowy
Piana - wysoka, puszysta, trwała, niewiele zostaje na szkle
Barwa - zmętniona cytrynowo-słomkowa
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - drożdżowy kwasek, stąd chlebowe odczucie odsłodowe. Goryczka delikatna ale z długim, przyjemnym finiszem
Treściwość - pełne
Przyzwoite piwko, bardziej to taki keller niż klasyczny helles. Piwo niefiltrowane a i może niepasteryzowane, choć termin spożycia stosunkowo długi.
Comment