Wichert, Edel-Pils

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    Wichert, Edel-Pils

    Czyli szlachetny pils z Lichtenfels w Górnej Bawarii:



    Aromat - słodowy, ziarnisty, z delikatną kwiatową chmielowością
    Piana - zdecydowanie wysoka, gęsta czapa, powoli pęcherzyki robią się większa i pana niespiesznie opada, zostawiając spore strzępy na szkle
    Barwa - trochę jaśniejsze złoto
    Wysycenie - łagodne, leciutko musuje
    Smak - tony słodowe choć nie są bardzo wyraźne, to dominują. Posiadają nieznaczne akcenty chlebowe. Trochę kwiatowych tonów chmielowych. Goryczka początkowo bardzo nieznaczna, po dłuższej chwili nabiera znaczenia, tak że osiąga balans z tonami odsłodowymi
    Treściwość - pełne piwo

    Jadąc do Bawarii, a szczególnie do Frankonii nie nastawiajmy się na specjalnie pilsy (bardziej typowe dla browarów położonych na północ od Bawarii), we Frankonii nawet też nie na pszenice. To kraina hellesa i sezonowego jasnego koźlaka, no i niefiltrowanych kellerów oraz wędzonek.
    Pity bezpośrednio przed nim Günther-Bräu z tego regionu to przy tym piwie wręcz rasowy pils:



    Co nie znaczy, że to piwo jest złe. Super piana, miękkie tony słodowe. Szkoda, że na ich hellesa nie trafiłem Niewytrawny, ale sesyjny ten pilsik. Nie wiem czy aż "edel", raczej nie na medal, ale w przyjemnym gronie szybko będzie znikał.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12557

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    Przetwarzanie...
    X