Browarek z miejscowości Schlammersdorf w Górnym Palatynacie.
Ekstr. 12,9%
Alk. 5,2%
Zoigl - na ecie też napis Oberpfalzer Traditionsbier. Rzeczywiście Zoigle czyli niefitrowane piwa z browarów komunalnych to specjalność Górnego Palatynatu (wschodnia Bawaria)
Püttner nie jest takim browarem, czyli troszkę taki marketing.
Wygląda tak: https://brauerei-puettner.de/wp-cont...tner-Zoigl.png
W składzie słód monachijski.
Aromat: słodowy, lekko podpieczony, suszone owoce, łagodny chleb, ciut drożdży
Piana - dość wysoka, nie jest specjalnie gęsta, ze sporymi pęcherzami, umiarkowanie trwała z koronką
Barwa - zmętniona miedź
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - chlebowy, delikatnie podpieczona skórka od chleba, suszone owoce, drożdżowy kwasek. Finisz z wyraźniejszym chmielem i łagodną goryczką
Treściwość - ciut wyższa pełnia
Świetne piwko i kolejne udane z tego browaru.
Ekstr. 12,9%
Alk. 5,2%
Zoigl - na ecie też napis Oberpfalzer Traditionsbier. Rzeczywiście Zoigle czyli niefitrowane piwa z browarów komunalnych to specjalność Górnego Palatynatu (wschodnia Bawaria)
Püttner nie jest takim browarem, czyli troszkę taki marketing.
Wygląda tak: https://brauerei-puettner.de/wp-cont...tner-Zoigl.png
W składzie słód monachijski.
Aromat: słodowy, lekko podpieczony, suszone owoce, łagodny chleb, ciut drożdży
Piana - dość wysoka, nie jest specjalnie gęsta, ze sporymi pęcherzami, umiarkowanie trwała z koronką
Barwa - zmętniona miedź
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - chlebowy, delikatnie podpieczona skórka od chleba, suszone owoce, drożdżowy kwasek. Finisz z wyraźniejszym chmielem i łagodną goryczką
Treściwość - ciut wyższa pełnia
Świetne piwko i kolejne udane z tego browaru.
Comment