Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier
Collapse
X
-
Kilka dni temu obaliłem butlę Maisels'a i powiem, że jestem jednak nieco zawiedziony.
Intensywność jego smaku to chyba rzeczywiście kwintesencja piwa pszenicznego (takiej intensywności jeszcze nie znałem), jednak przeszkadza mi w nim nieco dużo kwaskowatości i goryczki.
Są to ilości niewielkie jednak na tyle duże, że z większą przyjemnością piję Franziskanera, który jak do tej pory dla mnie nadal pozostaje no.1 wśród pszeniczniakówComment
-
Kolor: złoty, mętny
Piana: drobnoziarnista, opadła bardzo szybko
Wysycenie: średnie
Zapach: bananów, bardzo lekki
Smak: lekkie goździki i banany, lekka goryczka, lekko kwaskowe, bez specjalnych uniesień - spodziewałem się czegoś więcej
Opakowanie: butelka NRW, etykieta ładna
Ogólnie jasny pszeniczniak do wypicia choć bez uniesień - tak na 4,2. Zrobiłem bezpośrednie porównanie konsumpcyjne z Paulanerem i dla mnie Paulaner jest dużo smaczniejszy.
Cena 0,85 EUR w getrenku w Goerlitz.Comment
-
Franziskaner Weissbier Naturtrüb Heffe Weissbier
Dostałem takie piwko z Niemiec "Franziskaner Weissbier Naturtrüb Heffe Weissbier"
Ma jakieś grudki białego osadu na dnie.
Czy ktoś się orientuje czy można to pić, czy raczej wylać do zlewu?
Wcześniej się w żadnym pszenicznym piwie na to nie natknąłem, ale że to niefiltrowane to chyba mogą powstawać takie grudki?.Do piwka zamiast papieroska - www.snus.plComment
-
Comment
-
Comment
-
To muszę Cię jeszcze ostrzec, że to piwo pachnie bananami i goździkami, oraz może być lekko kwaskowate - i takie ma być, nie jest to oznaką zepsucia, tylko jest to klasyczne niemieckie piwo pszeniczne.Comment
-
Ameryki nie odkryję - Franek to po prostu bardzo smaczny pszeniczniak ze świetną pianą, na dodatek dość łatwo dostępny w Polsce.
Ze względu na cenę raczej odświętny chociaż ostatnio w sieci Auchan bywa za 4.99.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.Comment
-
Za to po wypiciu muszę stwierdzić że to bardzo dobre piwo, nie spodziewałem się że niefiltrowane mi tak posmakuje. Wcześniej piłem tylko niefiltrowanego Kasztelana z kija, ale była to masakra.
Franziskaner to niebo w gębie. Wiele lepszy od np. Paulanera. Jak gdzieś zobaczę to znowu kupię.Do piwka zamiast papieroska - www.snus.plComment
-
Kolor: Ciemnopomarańczowy, mętny.
Piana: Dość wysoka, drobna. Lekko oblepia szkło, ale raczej nietrwała.
Zapach: Intensywny, bananowo-cytrusowy. W tle drożdże. Później robi się trochę nieprzyjemny, przypomina mi przypalone masło.
Smak: Rzeczywiście silnie cytrusowe, co tylko wzmaga orzeźwiające działanie. Później dociera średniej mocy goryczka i pszeniczno-słodowe tło.
Wysycenie: Odpowiednie, czyli wysokie.
Opakowanie: Wersja przywieziona z Niemiec. Zamiast sreberka jest krawatka i dedykowany kapsel z mnichem.
Przyzwoita pszenica. Moim zdaniem nieco smaczniejsza od niedawno próbowanego Paulanera.Comment
-
PięknieNareszcie mogę dać 5/5 . Banany ,goździki , drożdże , oraz kwaskowatość której na ogół niezbyt toleruje tu jednak jest wspaniała. Niestety u mnie to piwko nie do znalezienia
Comment
-
To może być lepsze? hehe poproszę o jakąś podpowiedź jakich to piweczek mam poszukiwać? Wtedy będę musiał dawać 5+ albo 5!Comment
-
Z brzegu to Primator Weizen albo pszenica z Gościszewa. Z niemieckich tych lepiej dostępnych to jeszcze lepiej mi pasowała ta od Maisela z Bayreuth albo weihenstephaner. Z resztą jeszcze kilka namiarów pewnie Ci podadzą lepiej obeznzani z niemczyzną forumowiczeComment