Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cocobango
Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier
Collapse
X
-
Miałem ostanio okazjie skosztować przeterminownegoo około 9 miesiecy Franziskaner'a . Szczerze mówiąć nie wiem jak za klasyfikowac to piwną przygodę . Smakowo odstawał nieco od tego co moje kubki smakowe klasyfikują jako smak piwa . Chrakterystyczny dla pszeniczniaków lekki kwasek znacznie sie pogłebił zabijając piwny smak . Gdyby trunek nie byl gazowny i pił bym go niewiedząc co mam okazjie smakować , powiedział bym ze pije wytrawne wino amatorskiej produkcji . Miła niespodzianaka spotakała mnie po skonsumowaniu zawartosci butelki. Franaciszek znacznie przybrał na sile . Podejżewam że procentowo wypadł lepiej niż wiekszość mocnych piw dostępnych na rynku. Podsumowując jeśli dostaniecie taki specjiał tej samej cenie ( 1.5 zł ) i smak nie ma dla was wiekszego znacznia. To nie macie sie nad czym długo zastanawiać .
Comment
-
-
Kolor: bardzo ładny; pomarańcza przechodząca w złoto; mętny [4,5]
Piana: bardzo ładna i gęsta ale dość szybko jak na pszeniczniaka zredukowała się do cienkiego dywanika [4]
Zapach: idealnie; niezbyt mocny i nie za słaby; charakterystyczne nuty dla piwa pszenicznego - goździki i banany [5]
Smak: bardzo ładnie; wszystkie nuty charakterystyczne dla piw pszenicznych obecne; może trochę za mocno czuć kwaskowość [4,5]
Wysycenie: mocne, bąbelki przyjemnie szczypią w język, gaz pracuje przez cały czas degustacji [4,5]
Opakowanie: co tu dużo pisać; wszystko jest jak być powinno; bardzo ładna etykieta z charakterystycznym logo [4,5]
Ocena wg ARTomatu: 4,625
Comment
-
-
Właśnie pije to piwo po raz pierwszy w życiu. Jestem pod OGROMNYM wrażeniem. Jest to mój pierwszy pszceniczniak i nie wiedziałem czego się spodziewać. Piana olbrzymia zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Smak bardzo przyjemny, kwaskowy. Oj czuje ze to piwo będzie cześciej gościło u mnie w domuBrowar gawron to witaminy!!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ziomal-111Oj czuje ze to piwo będzie cześciej gościło u mnie w domuLast edited by wedge7; 2007-02-16, 13:16.
Comment
-
-
Dziś miałem okazję napić się wersji tego piwa przywiezionej prosto z Niemiec i mam wrażenie, że jest ono dużo lepsze od tej dostępnej w Polsce.
Kolor jest jeszcze żywszy, a smak wyrazistszy i pełniejszy. Moja i tak wysoka ocena tego piwa w wersji z Niemiec jest zatem jeszcze wyższa.
Comment
-
-
Byłem dziś w ten upał w TESCO w celu zakupu kilku piwek na wieczór z Polską Ekstraklasą. Po zakupie kilku Broków, zdecydowałem się tez na Franka. Szkoda, że cena znowu poszła w górę. Kosztuje juz 5.99 zł. Całą złotówkę wiecej niz miesiąc temu Nawet to mnie nie przestraszy.Browar gawron to witaminy!!
Comment
-
-
Aktualna cena: 5,69zl w krakowskiej Almie (jeden z drozszych marketow).
Dziś miałem okazję napić się wersji tego piwa przywiezionej prosto z Niemiec i mam wrażenie, że jest ono dużo lepsze od tej dostępnej w Polsce.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx Wyświetlenie odpowiedziCzemu wersja dostepna w Polsce mialaby byc gorsza niz ta niemiecka?
Akurat Franka nie piłem kupionego w Niemczech, ale piłem Paulanera - poza butelką (w Niemczech zwrotna NRW, w Polsce niezwrotna lżejsza i niższa) nie zauważyłem różnic.
Nie doszukiwałbym sie spiskowych teorii, jeśli jest jakaś różnica to pewnie wynika ze względów o których napisałem wyżej. Wszelkie osobne, gorsze partie na polski rynek można włożyć miedzy bajki.Last edited by kopyr; 2007-05-27, 21:09.
Comment
-
-
jakość
też tak uważam, browar musi przecież dbać o renomę i klienta, a poza tym mają kontrole i stałe wytyczne, nie ma możliwości, żeby jakaś warka wyszła gorzej (a skoro takowa nie powstaje, to i t Polsce się nie znajdzie); specjalnie dla Polaków też nie mogliby spieprzyć danej warki, nawet na zamówienie
nawet w browarnictwie domowym (nie mówię o pierwszych próbach nowego browarnika, ale o sytuacji, kiedy dana osoba już wie czego chce i jak to otrzymać), można oczekiwać stałej jakości, w takim razie browar o takiej renomie musi robic wszystkie partie jednorodne pod względem jakości
a jeśli chodzi o transport...oni wiedzą jak to się robi i mają świadomość tego co może się dziać z piwem pod wpływem różnych czynników, więc również od tej strony są przygotowani zapewne świetnie
także różnica smaku i właściwości to najprawdopodobniej jedynie sugestie - chociaż niemiecki Vizir jest rzeczywiście lepszy ale to inna bajkaPijast Piwodziej :D
Comment
-
Comment