O tym piwie kiedyś było tu:
Tylko, że obecnie Schinner nie jest warząony w Bayreuth (Górna Frankonia). Tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser Bräu. Na miejscu została ich knajpa.
Alk. 4,9%
Aromat – drożdże, banan, ciut kwaskowych owoców i kwiatowości
Piana – wysoka, zwarta, powoli opada przy pojawiających się pojedynczych większych bąblach i tak zostawiając kożuszek
Barwa – brudne, zmętnione złoto
Wysycenie – jak na styl troszkę poniżej średniej. Mogłoby być ciut więcej, bo pod koniec słabiej musuje i piwo jest mniej żywe
Smak – lekki goździk na wstępie, łagodne tony tzw. gumy balonowej (kto pamięta ten wie) i banana kojarzą się z pełnią. Kwaskowe owoce z tyłu. Łagodna korzenność na finiszu
Treściwość – wyższa pełnia
Może nie idealne, ale na solidnym poziomie. Mi ten profil pasuje. Smakowało mi.
Tylko, że obecnie Schinner nie jest warząony w Bayreuth (Górna Frankonia). Tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser Bräu. Na miejscu została ich knajpa.
Alk. 4,9%
Aromat – drożdże, banan, ciut kwaskowych owoców i kwiatowości
Piana – wysoka, zwarta, powoli opada przy pojawiających się pojedynczych większych bąblach i tak zostawiając kożuszek
Barwa – brudne, zmętnione złoto
Wysycenie – jak na styl troszkę poniżej średniej. Mogłoby być ciut więcej, bo pod koniec słabiej musuje i piwo jest mniej żywe
Smak – lekki goździk na wstępie, łagodne tony tzw. gumy balonowej (kto pamięta ten wie) i banana kojarzą się z pełnią. Kwaskowe owoce z tyłu. Łagodna korzenność na finiszu
Treściwość – wyższa pełnia
Może nie idealne, ale na solidnym poziomie. Mi ten profil pasuje. Smakowało mi.
Comment