Brauhaus Nittenau znajduje się w bawarskim Górnym Palatynacie. Oprócz piw klasycznych warzą całą serię "Kreativbiere" obejmujące piwa nie związane z bawarską tradycją piwowarską.
To piwo określili jako Bayerisch Pale Ale czyli bawarską odmianę APA. Chmiele natomiast z Australii (Galaxy) oraz Niemiec (Hüll Melon)
15,6% ekstr.
6,3% alk.
45 IBU
Aromat - od chmieli melon, mango, kwiaty + słodowe słodsze nuty
Piana - umiarkowana, zwarta, trwała z kożuszkiem
Barwa - pomarańcz z ciemnym złotem, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodsze owoce tropikalne z przewagą melona (może trochę mango, marakuja).Goryczka choć spora to mocno skontrowana też łagodnie słodkawą słodową bazą (kremowa, minimalnie karmel). Pod koniec leciutki cytrusowy powiew i trochę rozgrzewającej chmielowej ostrości
Treściwość - wysoka pełnia
Hüll Melon to fajny chmiel, ale pasowałby do bardziej wytrawnego piwa. Tu jest tak deserowo, ze słodszymi owocami tropikalnymi. Sporo goryczki, ale słodycz ją przebija. Ten profil w takim piwie raczej do mnie nie przemawia, choć pod względem wykonania produkt jest bez zarzutu.
Ich bezalkoholowy ejl zrobił na mnie większe wrażenie:
To piwo określili jako Bayerisch Pale Ale czyli bawarską odmianę APA. Chmiele natomiast z Australii (Galaxy) oraz Niemiec (Hüll Melon)
15,6% ekstr.
6,3% alk.
45 IBU
Aromat - od chmieli melon, mango, kwiaty + słodowe słodsze nuty
Piana - umiarkowana, zwarta, trwała z kożuszkiem
Barwa - pomarańcz z ciemnym złotem, zmętnione
Wysycenie - umiarkowane, musujące
Smak - słodsze owoce tropikalne z przewagą melona (może trochę mango, marakuja).Goryczka choć spora to mocno skontrowana też łagodnie słodkawą słodową bazą (kremowa, minimalnie karmel). Pod koniec leciutki cytrusowy powiew i trochę rozgrzewającej chmielowej ostrości
Treściwość - wysoka pełnia
Hüll Melon to fajny chmiel, ale pasowałby do bardziej wytrawnego piwa. Tu jest tak deserowo, ze słodszymi owocami tropikalnymi. Sporo goryczki, ale słodycz ją przebija. Ten profil w takim piwie raczej do mnie nie przemawia, choć pod względem wykonania produkt jest bez zarzutu.
Ich bezalkoholowy ejl zrobił na mnie większe wrażenie:
Comment